DIÓSGYŐRI ACÉLMŰVEK – Volt nem volt

A hét végén korlátozták a Diósgyőri Acélművek (DAM) Rt. áramfelhasználását, mert a társaság nem tudott fizetni a szolgáltatónak. Késik ugyanis annak a kormány által október végén beígért 2 milliárd forintnak az átutalása, amelyből az acélmű törlesztheti legégetőbb adósságait.

Németh József megbízott vezérigazgató a Figyelőnek elmondta: az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt.-nek összesen 1,2 milliárd forinttal tartoznak, de a 60 napon túli, azonnal fizetendő tartozás csak 666 millió forint. Ez utóbbi összeg kiegyenlítése vált halaszthatatlanná az elmúlt héten. Mivel azonban a kormány szigorúan betartja a 30 napos fizetési határidőt, az egy éve üzembe helyezett elektrokemence ideiglenesen kellő energia nélkül marad. Az állami támogatás késlekedése miatt gondot okozhat az alapanyag és a hulladék vas megvásárlása is: most a belső, gyári hulladékot szedik össze, s tervezik a jövő évi első negyedéves termelési programot. Éves üzleti terv készítésére – ilyen bizonytalan helyzetben – nemigen gondolhatnak.

Az viszont biztos, hogy jövőre újabb létszámcsökkentés lesz a társaságnál (az idén 60 embert küldenek korkedvezménnyel nyugdíjba). A további elbocsátásokról a vezérigazgató reményei szerint már az új tulajdonos dönt majd. Németh József megerősítette: a harmadszor kiírt pályázat ajánlatainak beadási határ-ideje december harmadika.

Címkék: Hetilap: Röviden