VITA A LEÉRTÉKELÉSRŐL – Csúszásgátló

Medgyessy Péter pénzügyminiszter lapunk megjelenésével egy időben próbálja elfogadtatni Surányi György jegybankelnökkel, hogy a forint csúszóleértékelésének havi mértéke már a jövő év elejétől csökkenjen. Bár az inflációs adatok ezt valóban lehetővé tennék, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) óvatosságból még nem tartja e lépést időszerűnek.

Minden feltétel adottnak tűnik ahhoz, hogy a forint csúszóleértékelésének havi 1,0 százalékos mértékét 1998 elején legalább 0,1 ponttal mérsékeljék. Ezúttal ugyanis a forint kvázi felértékelődése ellen hagyományosan ágáló ipari tárca sem tiltakozna. Erre nincs is különösebb oka, lévén, hogy a külkereskedelmi mérleg az első háromnegyed évben a vártnál kedvezőbben alakult. Szeptember végéig a kivitel dollárértéke 17,7 százalékkal, a behozatalé pedig csak 15,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, így a külkereskedelmi mérleg 1750 millió dolláros hiánya is kedvezőbb a tavaly szeptemberinél.

Hasonlóan túlteljesültek az inflációval kapcsolatos várakozások. A fogyasztói árindex októberben – ebben az évben immár másodjára – évi 18 százalék alá került. Márpedig Medgyessy Péter e feltételhez kötötte azt, hogy kezdeményezi Surányi Györgynél a csúszóleértékelés augusztus közepétől érvényes jelenlegi mértékének további csökkentését. A jelek szerint esetleges meggyőző erejére nagyon is szükség lehet, minekutána a jegybankelnök a legutóbbi időkig azon a véleményen volt, hogy sem a kamat-, sem az árfolyam-politikát nem szabad alárendelni rövid távú érdekeknek. A hazai infláció pedig – mint azt már az elmúlt időszakban nem egyszer tapasztalhattuk – képes kilengésekre. Nem csoda, hogy a kiszivárgott információk szerint a nem véglegesített jövő évi monetáris politikai irányelvek még a jelenlegi mértékekkel számolnak. Nem úgy a pénzpiaci szereplők, akik január közepétől már havi 0,9 százalékos leértékelésre rendezkedtek be.

Címkék: Hetilap: Röviden