Télelő

EREDMÉNYES NATO-NÉPSZAVAZÁS. Érvényes és eredményes volt a NATO-referendum: a szavazásra jogosultak csaknem fele (előzetes adatok szerint 49,24 százaléka) vett részt a vasárnapi népszavazáson, s a megjelentek túlnyomó többsége – 85,33 százaléka – igent mondott Magyarország NATO-tagságára. ZUHANÁS, EMELKEDÉS, STAGNÁLÁS. A múlt hét szerdai és csütörtöki – összesen több mint 1300 pontos – zuhanás után ideiglenesen [...]

EREDMÉNYES NATO-NÉPSZAVAZÁS. Érvényes és eredményes volt a NATO-referendum: a szavazásra jogosultak csaknem fele (előzetes adatok szerint 49,24 százaléka) vett részt a vasárnapi népszavazáson, s a megjelentek túlnyomó többsége – 85,33 százaléka – igent mondott Magyarország NATO-tagságára.

ZUHANÁS, EMELKEDÉS, STAGNÁLÁS. A múlt hét szerdai és csütörtöki – összesen több mint 1300 pontos – zuhanás után ideiglenesen a január végi szintre esett vissza a BUX-index a Budapesti Értéktőzsdén. Ezt pénteken és hétfőn összességében mintegy 930 pontos korrekciós emelkedés követte. Kedden viszont minimális, 16 pontos visszaesés mellett kivárt a tőzsde, s csupán a 15,4 milliárd forintnyi Mol-forgalom érdemelt figyelmet.

SIKERES MATÁV-NYITÁNY. Egy időben vezették be múlt pénteken a budapesti és a New York-i tőzsdére a magyar távközlési cég részvényeit. Utóbbin a Matáv-papír a hatodik legnagyobb forgalmú részvénynek bizonyult a nyitónapon. Az itthoni bevezető árat végül az eredetileg megadott ársáv legalsó limitjén, azaz 730 forinton állapították meg, amelyet a telefonrészvény az elmúlt napokban már túl is lépett.

VÉGLEGES GDP-ADATOK. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a múlt évre vonatkozó, immáron végleges adatokat tartalmazó jelentését, amelyből kiderül: a GDP 1996-ban 1,3 százalékos növekedést produkált. Ez főként a beruházások bővülésére, illetve a fogyasztáshoz viszonyított növekvő arányára vezethető vissza. Egy főre vetítve a bruttó hazai termék összege 672 ezer forint volt, amely a hivatalos kereskedelmi árfolyamon 4402 dollárnak felel meg. A lakosság az összes rendelkezésre álló jövedelmének 83 százalékát költötte tavaly fogyasztásra. A bruttó hozzáadott érték ágazatonként eltérően alakult. Tavaly a mezőgazdaság és az ipar egyaránt 4 százalékkal növelte teljesítményét; az építőipar ugyanakkor 9 százalékkal visszaesett. A kereskedelem és vendéglátás együttes hozzáadott értéke stagnált, míg a pénzügyi szektoré 2 százalékkal nőtt.

LÉTSZÁM ÉS KERESETEK. A foglalkoztatottak száma a KSH adatai szerint az év első kilenc hónapjában 3 millió 625 ezer fő volt – pontosan annyi, mint egy évvel korábban. Ezen belül az egyéni vállalkozók száma növekedett, míg az alkalmazásukban állók és a segítő családtagok száma nem változott. A létszám a nagyobb vállalkozásoknál, illetve a költségvetési szférában is csökkent: a költségvetési területeken 3,5 százalékkal, míg a versenyszférában 1,3 százalékkal. Az első kilenc hónapban a nemzetgazdasági szintű nettó átlagkereset az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal emelkedett.

VÁM- ÉS ÁFA-BEVÉTELEK. A vámigazgatás elérte az első tíz hónapra előírt költségvetési bevételi előirányzatot. Ezen belül a 136,8 milliárd forintos vám- és importbefizetések jelentősen elmaradnak az egész évre kalkulált 196 milliárd forintos előirányzat időarányos részétől, amiért főleg a vámpótlék megszüntetése okolható. Az áfa viszont az első tíz hónapban 112 százalékos teljesítést mutat: a vámosok összesen 473,2 milliárd forintnyi forgalmi adót szedtek be.