PRÍMAGÁZ – A hidegben bíznak

A hűvös májusi időjárásnak köszönhetően kedvező féléves eredmények után meglehetősen szerényre sikeredett a Prímagáz Rt. harmadik negyedéves nyeresége: a társaság 1,23 milliárd forintos adózás előtti eredménye 12 százaléknyival maradt el az egy évvel korábbitól. Mindezt a cég 16 százalékkal – 13,74 milliárd forintra – növekvő árbevétel mellett tudta elérni. A palackosgáz-szolgáltató a szolid eredményeket gyorsjelentésében [...]

A hűvös májusi időjárásnak köszönhetően kedvező féléves eredmények után meglehetősen szerényre sikeredett a Prímagáz Rt. harmadik negyedéves nyeresége: a társaság 1,23 milliárd forintos adózás előtti eredménye 12 százaléknyival maradt el az egy évvel korábbitól. Mindezt a cég 16 százalékkal – 13,74 milliárd forintra – növekvő árbevétel mellett tudta elérni.

A palackosgáz-szolgáltató a szolid eredményeket gyorsjelentésében több tényező együttes kedvezőtlen hatásával magyarázta. Az idei meleg szeptember nem kedvezett a gázeladásnak, miközben a vállalat beszerzési árait jelentősen drágította a dollár erősödő árfolyama. Ráadásul a palackosgáz árát idén csak novemberben emelik, szemben a tavalyi augusztussal. Az 1,35 milliárdos üzemi eredménynél mutatkozó jó 16 százalékos visszaesést az árbevételnél nagyobb mértékben – 18, illetve 29 százalékkal – emelkedő önköltségek (7,65 milliárd) és egyéb működési ráfordítások (2,64 milliárd) okozták. Miközben előbbi a beszerzési gázárak növekedésével indokolható, az utóbbi a biztosítási és bérleti díjak, illetve az alvállalkozói teljesítések költségeinek növekedésével magyarázható. A működési költségek között a legnagyobb arányú, 60 százalékos növekedést a 646 millióra emelkedő értékcsökkenés mutatta. (Ezt a tételt azonban meg kell különböztetni a többi költségtől, hiszen ezzel szemben a mérleg másik oldalán olyan aktivált beruházások növekednek, amelyeknek tényleges értékvesztése minden valószínűség szerint jóval kisebb ütemű, mint az amortizációs kulcsuk.)

A látványosan növekvő amortizáció rámutat arra, hogy a stagnáló palackosgáz-piacon a 75 százalék körüli pozícióját a legjobb esetben is csak megtartó Prímagáz más szegmensek: a tartályosgáz-piac és falugázprogram felé kacsingat. E két utóbbi terület jelenleg még csak a társaság árbevételének 25-30 százalékát adja, de az már látszik, hogy belföldi növekedés csak ezeken lehetséges. Itt azonban a cégnek szembe kell néznie a tavaly magánosított, vagy még magánosítás alatt álló gázszolgáltatókkal. Ezen a területen ugyanis a PB-nél most még olcsóbb földgáz komoly konkurenciát jelent a társaság számára.

A nem túl rózsás harmadik negyedéves eredmények ellenére a menedzsment továbbra is lehetségesnek tartja az eredetileg kitűzött 20-22 milliárd forintos árbevételi terv teljesítését, ehhez azonban a novemberi áremelésen kívül mindenképpen szükséges az időjárás hidegebbre fordulása is.