OTP BANK – Profitugratók

Az éves infláció mértékét több mint háromszorosan meghaladó eredményjavulásról számolt be részvényeseinek gyorsmérlegében az OTP Bank Rt. A külföldi befektetők vásárlásokban megnyilvánuló bizalma mellett talán ennek is köszönhető, hogy a legnagyobb hazai kereskedelmi bank papírjai jól tartották magukat a tőzsdét többször megrázó áresés időszakában is. A bank nem konszolidált adózott eredménye a harmadik negyedévben csaknem [...]

Az éves infláció mértékét több mint háromszorosan meghaladó eredményjavulásról számolt be részvényeseinek gyorsmérlegében az OTP Bank Rt. A külföldi befektetők vásárlásokban megnyilvánuló bizalma mellett talán ennek is köszönhető, hogy a legnagyobb hazai kereskedelmi bank papírjai jól tartották magukat a tőzsdét többször megrázó áresés időszakában is.

A bank nem konszolidált adózott eredménye a harmadik negyedévben csaknem 70 százalékkal emelkedett, s megközelítette a 4,4 milliárd forintot, míg az első kilenc hónap mérlege – 61 százalékos növekedés mellett – 12 milliárd forintnyi profitot mutatott. A szeptember végi fordulónappal a hitelintézet saját tőkéje meghaladta a 60 milliárdot (ez több mint 23 százalékos bővülést jelez), a mérlegfőösszeg pedig – 80 milliárddal gyarapodva – túllépte a 1400 milliárd forintot.

A bank nettó kamatbevétele az első kilenc hónapban 46,5 milliárd forintra rúgott. Az idei esztendő eddig a betéti és a hitelkamatok csökkenésének, a betétek lassuló növekedésének, illetve a hitelállomány zsugorodásának a jegyében telt el. A hitelezésen belül jelentősen emelkedett a nagyvállalatok részére nyújtott kölcsönök aránya, számottevően csökkent viszont az önkormányzati szektor állománya. A bank portfoliójában továbbra is magas az állampapírok súlya: szeptember végén meghaladta az összes eszköz 25 százalékát. A hitelportfolio minősége a harmadik negyedévben tovább javult; a követelésállományon belül a minősített hitelek összege 9,5 százalékot képviselt. A 48 milliárdra rúgó minősített hitelállományra a társaság eddig 28,7 milliárd forint céltartalékot képzett, ami a fedezettségi szintet 60 százalékosra emelte.

A nem kamat jellegű bevételek az első háromnegyed évben meghaladták a 17,7 milliárd forintot. Ezen belül a nettó jutalék- és díjbevételek 10,7 milliárdra növekedtek, az értékpapír-forgalmazás árfolyamnyeresége megközelítette a 13,6 milliárdot, a devizakereskedelem árfolyamvesztesége viszont 9 milliárdnál is több lett. (Ez utóbbi tevékenység deficitje egyébként a forintkamat-bevételekben és az értékpapír-forgalmazás árfolyamnyereségében térül meg.) A banki létszám 9 százalékkal csökkent, a személyi jellegű ráfordítások a tervnek megfelelően, 7,2 százalékkal emelkedtek.

A bank konszolidált mérlege – amely már tartalmazza a jelentősebb leányvállalatok teljesítményét is – szintén kedvező számokat tartalmaz. A mérlegfőösszeg mintegy 70 milliárd forinttal, a 17,35 milliárdos adózás előtti eredmény pedig 2,7 milliárd forinttal magasabb az anyabank megfelelő számainál. A leányvállalatok közül továbbra is az évközben új nevet kapott OTP Értékpapír Rt. a legsikeresebb: a brókercég adózás előtti nyeresége szeptember végéig elérte a 750 millió forintot. A legtöbb gondot idén is az OTP-Garancia Biztosító Rt. okozza, amely – tendenciájában ugyan csökkenő mértékben, de – még mindig veszteségesen működik.