OSZTRÁK PRIVATIZÁCIÓ – Halasztás

Rudolf Edlinger osztrák pénzügyminiszter az eredeti tervekkel ellentétben mégsem terjesztette a kormány ülése elé privatizációs törvényjavaslatát.

Nem tudni, mikorra sikerül tisztáznia a “félreértéseket” a tartományi kormányokkal, és így mikor privatizálható például az Austrian Airlines osztrák légitársaság, a schwechati és további öt vidéki repülőtér, valamint a Dorotheum aukciósház. Rudolf Edlinger abban viszont már biztos, hogy a késedelem miatt a felsoroltak állami részvényei január elsejétől nem kerülnek át az ÖIAG Osztrák Ipari Holding Rt.-hez.

Az osztrák állam 51,9 százalékos tulajdonosa a nemzeti légitársaságnak; a bécsi repülőtérben mindössze 17,4 százalékos, míg a különböző tartományi repülőterekben 40-60 százalékos tulajdona van. Egyes tartományok – mint például Stájerország – hevesen tiltakoznak a privatizáció ellen, illetve elsősorban az ellen, hogy az állami részvények átmenjenek az ÖIAG tulajdonába. (A stájer tartományi főváros, Graz repülőterében 50 százalék az államé.) Edlinger tájékoztatása szerint Ausztriában jelenleg az államnak közel kétszáz közvetlen részesedése van különböző intézményekben és cégekben, s tulajdoni hányadának értéke 60 milliárd schilling körül lehet.

Címkék: Hetilap: Gazdaság