NÉMET KÖLTSÉGVETÉS – Adópótlók

Bár az állam adóbevételei lényegesen elmaradnak a várt összegtől, Németország az idén és jövőre is teljesíteni fogja a valutaunióhoz való csatlakozás követelményeit - jelentette ki a német pénzügyminiszter.

Theo Waigel azután nyilatkozott, hogy a kormány és a független gazdaságkutató intézetek szakembereiből álló illetékes testület áttekintette az állam bevételeinek idei alakulását, s előrejelzést adott a hátralévő hónapokra, valamint a jövő évre. A bizottság szerint az idei adóbevétel 795,1 milliárd márka lesz, ami 17,3 milliárd márkával marad el a pótköltségvetésben előirányzott összegtől. A jövő évre a testület 814,2 milliárdot jósol: ez az összeg 22,4 milliárd márkával kevesebb, mint amennyit a parlament előtt fekvő jövő évi büdzsétervezet tartalmaz.

Waigel a keresztény-liberális koalíció frakcióival folytatott egyeztetés után úgy nyilatkozott: a hiányzó összegeket különböző forrásokból sikerül majd előteremteni, így az idei költségvetési hiány nem haladja meg az előirányzott 71,2 milliárdot. A jövő évi deficitet szerinte sikerül 58 milliárdos szinten tartani, így Németország mindkét évben teljesíti azt a különösen fontos maastrichti követelményt, hogy a hiány ne lépje túl a GDP 3 százalékát.

A hiányzó adóbevételek pótlásának egyik forrása a Waigel által elrendelt költségvetési zárlat, amely szigorú takarékosságra kényszeríti a költségvetési szerveket. Idén és jövőre is jelentős bevételekre lehet számítani a távközlési vállalatban, a Telekomban lévő részvények egy részének eladásából. Emellett a kormány halasztja a keletnémet államtól örökölt adósságának törlesztését, s eladja a Deutsche Ausgleichsbankban, valamint a hamburgi repülőteret működtető társaságban meglévő részesedését.

Waigel – a gazdasági fejlődés vártnál némileg kedvezőtlenebb alakulása mellett – az adórendszer elavultságával indokolta a tervezettnél sokkal alacsonyabb adóbevételeket.

Címkék: Hetilap: Gazdaság