MOL – Olajozottan

Nem cáfolt rá a kedvező elemzői várakozásokra a Mol Rt. A nemzetközi számviteli szabályoknak megfelelő mérleg 19,5 milliárd forintos adózott eredményt mutat. Ez mintegy 6 milliárd forintos javulást jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest, annak ellenére, hogy ez az időszak kedvezőtlen a társaság számára. A szezonalitást elsősorban a gázforgalmazás okozza. A téli időszakra készülve [...]

Nem cáfolt rá a kedvező elemzői várakozásokra a Mol Rt. A nemzetközi számviteli szabályoknak megfelelő mérleg 19,5 milliárd forintos adózott eredményt mutat. Ez mintegy 6 milliárd forintos javulást jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest, annak ellenére, hogy ez az időszak kedvezőtlen a társaság számára.

A szezonalitást elsősorban a gázforgalmazás okozza. A téli időszakra készülve ilyenkorra ugyanis már szinte a teljes szükséges mennyiség a tárolókba került, az értékesítés viszont a viszonylagosan meleg időjárás következtében még alacsony: így a bevételek jóval elmaradnak a finanszírozási költségektől. A július elsejétől élő 13,5 százalékos gázáremelés természetesen javított a gázüzletág eredményességén. (A kutatási-termelési üzletcsoport eredményében bekövetkezett mintegy 40 százalékos javulás legalábbis erre utal.) Ugyanakkor az üzletcsoport 18 milliárd forintos üzleti eredménye nem tartalmaz bizonyos idetartozó költségeket. A teljes veszteség, ami a gázüzletágon keletkezett, így 11,4 milliárd forintra tehető. (Fontos azonban tudni azt is, hogy a bevételek és a nyereség túlnyomó része a következő két negyedévben várható.)

A csökkenő kitermelés mellett a Mol sikeresnek ítélheti az idei kutatási tevékenységét. Jövőre várhatóan termelésbe állítható a Sávoy D olajmező, amely a felmérések szerint legalább 5,4 millió hordó kőolajkészletet tartalmaz. A külföldi kutatások közül pedig a tunéziai Sabria kőolajmező ígér már jövőre kitermelhető kőolajat: itt a szakértők 10-11 millió hordóra becsülik a talált készletet.

A feldolgozási és kereskedelmi üzletcsoport mintegy ötszörösére növelte eredményét. Az elért 15,7 milliárd forintos üzleti nyereség több tényezőnek volt köszönhető. Ilyen például a finomítási és kereskedelmi árrés előnyös alakulása, amely a kőolajtermékek kereskedését befolyásolta pozitívan. A költségek terén jelentős súlya volt az olajszállítókkal elért kedvezőbb áraknak, de látszanak már a tavaly megkezdett hatékonyságjavítási program első hatásai is.

A Mol éves eredménye a mostanáig lezárt időszak alapján 30 milliárd forintnyira becsülhető; ez nagyjából megfelel az elemzők által kalkulált összegnek. Fontos azonban, hogy az efféle becslések meglehetősen bizonytalanok, különösen azért, mert a végeredményt az év végi időjárás is erőteljesen befolyásolhatja. Ezt figyelembe véve is elérhetőnek látszik azonban a 300 forintos részvényenkénti eredmény, ami 12,5-es P/E értéknek felel meg. Ez mondjuk a Matávval összehasonlítva jelentős diszkontot jelent, hiszen a telefontársaság jóval magasabb P/E érték mellett hajtott végre kibocsátást.