MEZŐGÉP – Gőzerővel

A Budapesti Értéktőzsdén idén tavasszal bemutatkozott orosházi Mezőgép Rt. minden bizonnyal az év egyik nagy felfedezettjeként vonul majd be a krónikákba; még akkor is, ha jelenlegi árfolyama nem ad okot különösebb megelégedésre. A tőzsde jegyzett B kategóriájában forgó (s így negyedéves jelentéstételre nem kötelezett, ám “Részvényesi jelentését” elkészítő) cég a tavalyi, 796 millió forintos adózott [...]

A Budapesti Értéktőzsdén idén tavasszal bemutatkozott orosházi Mezőgép Rt. minden bizonnyal az év egyik nagy felfedezettjeként vonul majd be a krónikákba; még akkor is, ha jelenlegi árfolyama nem ad okot különösebb megelégedésre. A tőzsde jegyzett B kategóriájában forgó (s így negyedéves jelentéstételre nem kötelezett, ám “Részvényesi jelentését” elkészítő) cég a tavalyi, 796 millió forintos adózott eredménye után az idei évre 900 milliót tervezett, ám a harmadik negyedév végére nyeresége már átlépte az egymilliárd forintos határt. (A cég egy, az elmaradott régiók fejlesztését szolgáló programnak köszönhetően 2001-ig – a megkívánt paraméterek betartása esetén – százszázalékos adókedvezményt élvez.)

A kanadai Linamar-csoport többségi tulajdonában lévő – egyszersmind annak egyetlen európai leányvállalatát jelentő – Mezőgép a világ legnagyobb gépkocsi- és mezőgazdaságigép-gyártói számára szállít alkatrészeket és berendezéseket. A dinamikusan fejlődő autóalkaltrész-gyártás jelenleg 40 százalékot képvisel a társaság árbevételéből, ám jövedelmezősége meghaladja a bevétel 60 százalékát kitermelő mezőgépgyártásét. (Az előbbi üzletág vásárlói között olyan nevek találhatók, mint a General Motors, a Ford vagy a Peugeot, míg utóbbi mások mellett a Claas és a Case cégeknek is szállít.) Egyes becslések a Mezőgép idei nyereségét 1,5 milliárd forintra tették; ha ezek talán túlzottak is voltak, az 1,2 milliárd forintot minden bizonnyal elérik majd.

A kiváló eredmények nyomán a tőzsdén az idén már 6 ezer forint felett is forgó Mezőgép-papírok az utóbbi hetek nagyarányú árfolyamcsökkenésének vesztesei közé tartoznak. A 4 ezer forint alatti ársáv megízlelésében vélhetően szerepet játszik a részvény bekerülése a BUX-kosárba, aminek következtében a Mezőgép az index-üzletekkel spekulálók érdeklődésének is a homlokterébe került. (Amikor a határidős kamattartalmak 30 százalékról 20 százalék közelébe zuhantak, ezek a befektetők a Mezőgép-papírjaikat is értékesítették.)

A befektetett eszközök értéke 482 millió forinttal növekedett 1996 szeptember végéhez képest, a cég árbevétele pedig 80 százalékkal bővült. A március 5-én lezárult részvényjegyzésből 4,5 milliárd forintnyi folyt be, amelyet főként devizahiteleinek törlesztésére fordítottak. Így a tőkebevonás eredményeképpen a társaság nettó kamatpozíciója negatívról pozitív előjelűre váltott.

A gépgyártás nemzetközi és hazai összevetésben a jelenlegi gazdasági növekedés egyik legfőbb húzóágazatának számít, ami – kedvező technológiai, piaci és pénzügyi pozícióinak köszönhetően – a Mezőgép számára is minden bizonnyal meghozza a maga gyümölcsét. A kérdés csak az, hogy ebből a kisbefektetők is részesednek-e majd.