FOTEX – Meglesz az egymilliárd?

A várakozásoknak megfelelően javuló eredményekről számolt be a Fotex-csoport a harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A cégcsoport az elmúlt év azonos időszakához képest adózott eredményét 211 millió forinttal, 585 millió forintra növelte. A főként kiskereskedelmi érdekeltségeket összefogó vállalatbirodalom 19 százalékkal bővítette forgalmát, így a konszolidációba bevont 22 társaság árbevétele meghaladta a 28 milliárd forintot. Az átlagot jóval [...]

A várakozásoknak megfelelően javuló eredményekről számolt be a Fotex-csoport a harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A cégcsoport az elmúlt év azonos időszakához képest adózott eredményét 211 millió forinttal, 585 millió forintra növelte. A főként kiskereskedelmi érdekeltségeket összefogó vállalatbirodalom 19 százalékkal bővítette forgalmát, így a konszolidációba bevont 22 társaság árbevétele meghaladta a 28 milliárd forintot. Az átlagot jóval meghaladó növekedést ért el a háztartáselektronikai (39,7 százalék), a zenei és a bútordivízió (33, illetve 26,9 százalék), elmaradt viszont az átlagtól a ruházat-, és a papírforgalmazási, valamint a reklámtevékenységet lebonyolító társaságok teljesítménye. A csoportszintű árrés 1,8 százalékkal emelkedett, míg a költségek 0,7 százalékkal haladták meg az összehasonlításul szolgáló időszak szintjét. A működéshez felhasznált eszközök és források 9,3 százalékkal bővültek. A forgóeszközök 1,5 milliárd forintos növekedése részben a készletek 700 milliós emelkedésének tudható be. A Fotex likvidítása jelentősen javult, a követelések 700 millió forintos csökkentésével egyidejűleg a szabad pénzeszközök 900 millió forinttal, míg a forgatási céllal vásárolt értékpapírok értéke 500 millióval emelkedett.

A fotószolgáltatási üzletág üzleti eredménye 120 millió forintnyival nőtt, a hagyományosan jól teljesítő kristályrészleg pedig több mint kétszeresére emelte adózás előtti eredményét. Az optikai ág üzleti nyeresége a tavalyi átszervezéseknek köszönhetően igen jelentősen, mintegy 300 millió forinttal bővült. A bútorérdekeltségek teljesítménye a lassú javulás jeleit mutatja: itt 72 millióval sikerült az adózás előtti eredményt növelni. A ruházati-, a zenei- és a háztartás-elektronikai üzletág eredményessége azonban jelentősen csökkent (az utóbbi kettőben elsősorban a piaci részesedés emelését célzó intézkedések hatására). A háztartási, vegyipari és kozmetikai üzletág – bár összességében 70 millió forinttal javította adózás előtti eredményét – még mindig veszteséges.

A tulajdonosi struktúra jelentősebb változásaként értékelhető, hogy Várszegi Gábor elnök-vezérigazgató, illetve az érdekeltségébe tartozó cégek 6 százalékkal tovább növelték részesedésüket a Fotexben. Így szeptember végén Várszegi – közvetlenül, illetve közvetve – már az alaptőke több mint 45 százaléka fölött rendelkezett.

A Fotex-részvények ára egyébként az utóbbi időben – az egyelőre inkább optimista becslésnek számító, 1 milliárd forintos éves adózott eredmény teljesülése esetén – a BÉT mindenkori P/E átlagához igazodik. A részvény P/E mutatója 180 forintos részvényár mellett egy hajszállal magasabb 11-nél, ami nagyjából a BÉT-en az utóbbi napok áresése mentén kialakult 12-es átlagnak felel meg. Az egy részvényre jutó saját vagyon viszont jóval magasabb a jelenlegi árfolyamnál: meghaladja a 260 forintot.