EGIS – Ismét felívelőben

A részvényeseket azonnali eladásra késztető féléves számok után határozott javulásról árulkodik az Egis Gyógyszergyár Rt. harmadik negyedéves gyorsjelentése. A kedvező fordulat egyrészt az export további növekedésének, másrészt a belföldi forgalom stabilizálódásának köszönhető. A gyógyszerpapír az utóbbi három hónapban értékének negyedét vesztette el, így a mostani számok – megfelelő tőzsdei klíma esetén – akár az eddigi [...]

A részvényeseket azonnali eladásra késztető féléves számok után határozott javulásról árulkodik az Egis Gyógyszergyár Rt. harmadik negyedéves gyorsjelentése. A kedvező fordulat egyrészt az export további növekedésének, másrészt a belföldi forgalom stabilizálódásának köszönhető. A gyógyszerpapír az utóbbi három hónapban értékének negyedét vesztette el, így a mostani számok – megfelelő tőzsdei klíma esetén – akár az eddigi árfolyamtrend megfordulását is eredményezhetik.

Az árbevétel 19 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest, ami nagy lépés a féléves 8 százalék után. Ez egyrészt a belföldi árbevétel – a nyári holtszezonra rácáfoló – egyenletesen magas alakulásának, másrészt az export dinamikus emelkedésének köszönhető. Ez utóbbiban az erős dollárnak is jelentős szerepe volt, lévén, hogy a FÁK-országokba irányuló kivitel dollárelszámolású. (A szovjet utódállamokba irányuló export dollárban számolva 27 százalékkal emelkedett, s elérte a tavalyi szintet, miközben sikeresnek ítélhető a lengyel piacon mért 13 százalékos növekedés is.)

A hazai értékesítés 2 százalékkal nőtt, szemben a június végi 12 százalékos elmaradással. A menedzsment az áttörést néhány új készítménytől várja: az év elejétől tíz új gyógyszer is színesíti majd a palettát. A társaság januártól 9 százalékos áremelést tud érvényesíteni, amely 161 forgalmazott terméket érint.

A fedezeti hányad fél éve tartó csökkenése gyakorlatilag megállt, mértéke továbbra is 66 százalék feletti. Az üzemi eredmény 4,79 milliárd forint lett – ez 54 százalékkal magasabb a félévesnél. A kiváló pénzügyi helyzetben lévő társaság közel félmilliárd forintos pénzügyi eredményt ért el, amelynek következtében a nettó profit elérte a 4,58 milliárd forintot. A kedvező harmadik negyedéves teljesítmény fényében a menedzsment tarthatónak ítéli a korábbi 5,8-6,3 milliárdos eredménytervet; a felső érték a kedvező tendenciák folytatódását feltételezi.

A részvényesek tájékoztatást kaptak az októberben lezárult lengyelországi akvizícióról is. Az új szerzeményben, az Anpharm cégben az Egis 23 százalékos tulajdont szerzett. Az erős kutatás-fejlesztési bázissal rendelkező, 1993-ban alapított, kizárólag a lengyel piacra termelő varsói társaságban 60 százalékban egy Servier-leányvállalat, a Biopharma lett a főtulajdonos.

Az Egis vezetése középtávú célként a FÁK-országokban 80 százalékos lefedettséget, továbbá évi 20 százalékos forgalomnövekedést tűzött ki célul. Ennek jegyében jövőre növelik a Medimpex által forgalmazott Egis és Servier gyártmányú gyógyszerek arányát. A disztribúciót segítendő az Egis-Medimpex tulajdonú Medimpexklad 600 ezer dolláros forgótőke-juttatásban részesült.

A meglepően jó eredmények – feltéve, ha az utolsó negyedév a harmadikra, s nem a másodikra fog hasonlítani – előbb-utóbb talán a papír árfolyamán is éreztetik majd hatásukat. Az Egis jelenleg 40-50 százalék diszkonttal forog a Richterhez képest, amiből elemzők a növekedési potenciálban meglévő különbséget emelik ki. A papírok 8 ezer forint körüli árszinten számolt P/E-je 10-es, kifejezetten vonzó, ám a jelenlegi ideges hangulatban egy meginduló árfolyam-emelkedésre egy újabb eladási hullám tehet pontot.