BORSODCHEM – Kedvezőtlen ciklus

A tőzsdei áralakuláson is jól látható csalódást okozott a BorsodChem Rt. harmadik negyedéves gyorsjelentése. A féléves beszámoló óta gyakorlatilag alig javult a társaság eredményessége, s a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva csupán 7,1 százalékos eredményjavulás következett be. Az amortizáció értékének, valamint a társaság eredménytartalékának és egyben saját tőkéjének (egy önrevízió hatásaként ugrásszerű) növekedése ugyanakkor a [...]

A tőzsdei áralakuláson is jól látható csalódást okozott a BorsodChem Rt. harmadik negyedéves gyorsjelentése. A féléves beszámoló óta gyakorlatilag alig javult a társaság eredményessége, s a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva csupán 7,1 százalékos eredményjavulás következett be. Az amortizáció értékének, valamint a társaság eredménytartalékának és egyben saját tőkéjének (egy önrevízió hatásaként ugrásszerű) növekedése ugyanakkor a cégben halmozódó tartalékok növekedésére utal.

Az eredményesség szerény javulása ellenére az árbevétel továbbra is dinamikusan, 46,5 százalékkal nőtt. A költségek ugyanakkor 52 százalékkal haladták meg a tavalyi hasonló időszakban mértet. Az intenzív beruházási politika így egyelőre viszonylag kevéssé bizonyult gyümölcsözőnek – a termelés ugyan felfutott, a nyereségesség azonban romlott. Az eredmény javulásának mértéke az amortizációt is beleértve alig haladta meg a forintleértékelések ütemét, és még az időközi inflációtól is elmaradt.

A fentiek fényében a bekövetkezett áresés – a minden papírt érintő általános tőzsdei hangulatváltozást leszámítva is – természetesnek tűnik. A képhez tartozik ugyanakkor, hogy a társaság a vegyipari ciklus számára kedvezőtlen alakulása mellett volt kénytelen dolgozni. Az első félév – az alapanyagok és a késztermékek árarányait tekintve – teljes egészében rosszul alakult a BorsodChem számára. A harmadik negyedévben bekövetkezett ugyan némi javulás, de még távolról sem jelenthető ki, hogy a vegyipari ciklus átfordult volna. A PVC-por ára ugyan 5,3 százalékkal javult az utolsó negyedévben, miközben az alapanyag etilén ára 2,5 százalékkal csökkent, ezek a módosulások azonban nem érik el az első félév során bekövetkezettek mértékét. Az MDI ára nem változott, pedig a BorsodChem nem is olyan régen még a – PVC-nél jóval korszerűbb és drágább – termék árának folyamatos emelkedésére számított. Az eddig mélyponton lévő marónátron ára ugyan emelkedésbe kezdett, ez azonban lassú folyamat.

A pénzügyi eredmény erőteljes csökkenést mutat, ami a cég aktív beruházási politikájának fényében persze érthető. A kamatozó betétek és értékpapírok állománya az alaptőke-emelést követő magas mértékhez képest jelentősen csökkent. Ehhez járult még, hogy a társaság tavaly jelentős sajátrészvény-értékesítéssel tett szert bevételre, s ez az idén már nem volt megismételhető. Ami a jövőt illeti, a mai árarányok változása kedvezően hathat a társaságra. A kívánt fordulat, ha bekövetkezik, könnyen ugrásszerűen növelheti a cég eredményét, miután a nagyobb kapacitások segíthetnek jobban kihasználni a vegyipari ciklus esetleges változását. A mostani mutatókkal azonban csupán 6,5 milliárdos éves eredmény becsülhető, ez pedig jóval drágábbnak mutatja a BorsodChemet az összehasonlításra természetszerűleg kínálkozó TVK-nál.