VEZETŐVÁLTÁS DIÓSGYŐRBEN – Szalmaláng

A Diósgyőri Acélművek (DAM) Rt. múlt heti rendkívüli közgyűlése az igazgatóság valamennyi tagját és - két munkavállalói képviselő kivételével - az egész felügyelőbizottságot menesztette. A megválasztott új vezetőséget arra kötelezték, hogy egy héten belül - ezúttal harmadszor és zártkörűen - ismételten írja ki a társaság privatizációs pályázatát, és találjon végre tulajdonost a cégnek.

Leváltotta a DAM rendkívüli közgyűlése a sikeres válságkezelésért néhány hónapja magas állami kitüntetésben részesített Szalma István vezérigazgatót, mivel megállapították egyértelmű felelősségét a jelenlegi válsághelyzet kialakulásában. A közgyűlés Németh Józsefet, a DAM eddigi gazdasági vezérigazgató-helyettesét választotta meg a megürült posztra. Az igazgatóság elnöke Kérdő Bálint, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. acéliparért felelős igazgatója lett.

A privatizációs pályázatra öt hazai és külföldi acélipari társaságot hívnak meg. A DAM Rt. új elnöke hangsúlyozta: a cégvezetés szerint még mindig túlfoglalkoztatás van Diósgyőrben, ezért elkerülhetetlenek a további elbocsátások. Mint ismeretes, öt évvel ezelőtt 10 ezernél többen dolgoztak az acélműben; ma 2700-an várják a fejleményeket. Így például az ügyészség döntését arról a DAM-ügyletről, amely során a vas- és a veszélyes hulladékot egyaránt tartalmazó úgynevezett salakhalna a tendernyertes Eurofém Hungary Kft. helyett az 1,2 milliós alaptőkéjű Eurofém-Halna Kft.-hez került. (Ez utóbbi céget eredetileg a tendernyertes hozta létre.) Közben az Eurofém Hungary és a DAM megalapította az AFE Acélhulladék Feldolgozó és Előkészítő Kft.-t, amely kizárólagos jogot kapott az acélmű működtetéséhez szükséges összes vashulladék feldolgozására. Az AFE 255 millió forint értékű hulladékfeldolgozó berendezést apportált az Eurofém Hungarybe. Ez egyúttal azt jelentette, hogy az Eurofém-Halna lehetőséget kapott a hulladékfeldolgozást előmozdító 400 milliós állami támogatás felhasználására is.

Címkék: Hetilap: Röviden