KRUPP-THYSSEN EGYESÜLÉS – Acélmamut

Egyesül a német ipar két óriása, a Krupp és a Thyssen konszern. A Ruhr-vidék e két nagy múltú cége eredetileg a vas- és acéliparban tett szert névre és hatalmas vagyonra.

A második világháború utáni német történelem egyik legnagyobb cégösszeolvadására kerül sor a Krupp és a Thyssen igazgatótanácsának döntése nyomán. Az új óriáscég árbevétele megközelítheti a 70 milliárd márkát, dolgozóinak száma pedig meghaladja a 190 ezret. Az egyesített cég a remények szerint tovább tudja erősíteni versenypozícióit a nemzetközi piacon.

A Krupp, amely 1992-ben fuzionált a Hoesch acélipari konszernnel, már ez év tavaszán tett kísérletet a két cég egybeolvasztására. Akkor Gerhard Cromme, a Krupp igazgatótanácsának elnöke úgynevezett ellenséges bekebelezéssel próbálkozott, melynek során több nagybank pénzügyi támogatásával akart többségi részesedést szerezni a Thyssenben. Akkor a düsseldorfiak – nem utolsósorban a munkahelyek megszűnésétől félő szakszervezetek támogatásával – visszaverték az esseniek rohamát. Több hónapi tárgyalás után végül is abban sikerült megegyezni, hogy az acélipari gyárakat egy cégben egyesítik, ami szeptemberben meg is történt.

A Krupp konszern világelső a nemesacélgyártásban, emellett az autóipar egyik legfőbb beszállítója. A Thyssen 124 ezer dolgozóval az acélgyártás mellett a gépipari berendezések gyártásával szerzi bevételeinek zömét.

Címkék: Hetilap: Gazdaság