Enyhülés

A NATO-CSATLAKOZÁS ÁRA. Magyarország számára a belépést követő, 2010-ig tartó időszak – a GKI Gazdaságkutató Rt. szerint – mintegy 930 milliárd forint védelmi többletkiadással jár majd. Mindazonáltal a csatlakozásról döntő hét végi népszavazásra igyekvőket a GKI azzal nyugtatgatta, hogy a fenti összeg évi legalább 4 százalékos gazdasági növekedés esetén – a keletkező adóbevételi többletből – [...]

A NATO-CSATLAKOZÁS ÁRA. Magyarország számára a belépést követő, 2010-ig tartó időszak – a GKI Gazdaságkutató Rt. szerint – mintegy 930 milliárd forint védelmi többletkiadással jár majd. Mindazonáltal a csatlakozásról döntő hét végi népszavazásra igyekvőket a GKI azzal nyugtatgatta, hogy a fenti összeg évi legalább 4 százalékos gazdasági növekedés esetén – a keletkező adóbevételi többletből – finanszírozható lesz.

OROSZ ÁLLAMADÓSSÁG. A magyar kormány nemzetközi nagybankokkal olyan pénzügyi konstrukciót szeretne kidolgoztatni, amelynek révén akár már ez év végéig megkapná a még ki nem fizetett, kamatok nélkül számítva 650 millió dollárnyi orosz államadósságot. Ha e terv nem válik be, akkor Moszkva a júliusi megállapodás menetrendje szerint az idén, jövőre, s 1999-ben is folyamatosan áruval törlesztene. Utóbbi esetben viszont az ez évi adag a korábbinál kevesebb, mintegy 250 millió értékű árut tartalmazna.

TÁRGYALÁS A VÍZLÉPCSŐRŐL. A hágai döntést követően a magyar és a szlovák tárgyalóküldöttség megtartotta első egyeztetését a vízlépcső ügyében. A szlovák fél azt szeretné, hogy az 1977-es, eredeti szerződésnek megfelelően épüljön meg nagymarosi duzzasztómű is. Ezt a magyar delegáció elutasítja, az viszont még nem derült ki egyértelműen, hogy helyette milyen megoldást tartana elképzelhetőnek.

MEZŐGAZDASÁGI TÁMOGATÁSOK. Jövőre az agrárgazdaság 117,8 milliárd forint támogatáson osztozhat. Ebből 110 milliárd forint az állami költségvetési pénz; ezt egészíti ki az a 7,8 milliárd forint, amely a részben vagy egészben önfinanszírozó alapokba áramlik vissza. Az 1998-as agrárkeret részleteit a napokban kell a tárcának kidolgoznia; ha ezt a parlament elfogadja, akkor novemberben nyilvánosságra hozzák a jövő évi támogatások főbb keretszámait.

LASSULÓ INFLÁCIÓ. Elhárulni látszanak az akadályok a forint leértékelési ütemének mérséklése elől. Az október havi infláció ugyanis csak 1,1 százalékkal haladta meg a szeptemberit (lásd grafikonunkat), míg 17,7 százalékkal az egy évvel korábbit. Márpedig Medgyessy Péter pénzügyminiszter már az előbbinél valamivel magasabb értékek esetén sem zárta ki a váltást.

DIÓSGYŐRI VEZETŐCSERE. Teljes személycserét hajtottak végre a Diósgyőri Acélművek Rt. vezetésében. A cég magánosítására az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. gyorsított pályázatot ír ki. A személycsere indokaira rávilágíthat az a múlt héten megindított ügyészségi vizsgálat, melyben a társaság mintegy 1,5 milliárd forint értékű, s 250-300 tonna veszélyes hulladékot tartalmazó salakhegyének értékesítését szedik ízekre.

NYUGHATATLAN TŐZSDE. Változatlanul hektikusan mozog a Budapesti Értéktőzsde. Sokan már-már elkönyvelték a hazai börze stabilizálódását, amikor – e hét keddjén – a BUX-index ismét több mint 200 ponttal esett, s ezzel immár a 7 ezer pontos lélektani határ alá került. Ilyen előzményekkel “köszönti” a tőzsde a Mol már hétfőn befogadott kötvényeit, valamint a Matáv és a BÁV részvényeinek következő napokban esedékes bevezetését.