ELKELT A PÉNZINTÉZETI KÖZPONT – Kápé a PK-ért

A múlt hét elején megtorpanni látszó, utolsó hazai bankprivatizációs adásvételt végül is e hét keddjén mégis tető alá hozta az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. A Pénzintézeti Központ Bankot (PK) a névérték 160 százalékán az Atlasz Biztosító konzorciuma vásárolhatja meg.

A november 3-án zárult privatizációs pályázaton egyedül induló, Atlasz Biztosító vezette konzorcium a PK 61,67 százalékához juthat hozzá (az Atlasz többségi tulajdonosa, az Ibusz Rt. mellesleg már ezt megelőzően is bankvásárlást fontolgatott). A PK és az idén márciusban bekebelezett Polgári Bank (PB) alkotta páros 6,25 milliárd forintos jegyzett tőkéjéből névértéken 3,86 milliárd forintnyi rész kerül az új tulajdonos kezébe. Így a vételár – a felajánlott árfolyamon számolva – meghaladja a 6 milliárd forintot. További 5 százalékot a részvénycsomagból a bank alkalmazottai kedvezményesen vehetnek meg.

A privatizációs memorandumot annak idején 11 érdeklődő vásárolta meg, amelyek közül információink szerint 6 világíttatta át a bankot. A tőkeerős PK és a 21 tagú fiók-, illetve vámpénzár-hálózattal rendelkező PB kérője mögött ott áll a Postabank is: a konzorcium tagjai közt szerepel a Postabank Értékpapír Rt., s a házasságkötés utáni fejlesztésekben ugyancsak jelentős szerepet szánnak a Postabank már bejáratott termékeinek. Lapunk úgy értesült, hogy a kérőcsoport tagjai között ott van még egyik alapjával a Bankár Kft., a Cél Motors Kft., a Fázis Rt., a Timesco Rt., az Axon Rt., valamint a Post Meritum Rt. A gyorsaságra való tekintettel a privatizációs szerződést akár még ezen a héten aláírhatják.

Címkék: Hetilap: Röviden