A PÉNZÜGYKUTATÓ RT. ELŐREJELZÉSE – Felhőlátók

A Pénzügykutató Rt. utolsóként rukkolt elő jövő évi előrejelzésével a jelentős gazdaságkutató cégek közül (utóbbiak prognózisait lásd Figyelő, 1996/44. szám). A cég - amely a derűs gazdasági égbolt felhősödésének veszélyére hívja fel a figyelmet - több szempontból is a legpesszimistábbnak bizonyult a jósok közül.

Elkészítette jövő évi gazdasági előrejelzését a Pénzügykutató Rt “Gazdasági kilátások 1998-ra” címmel. A kiadvány első részében értékeli az idei esztendő gazdasági teljesítményét is. Eszerint 1997-ben a stabilizáció éveit követően kedvező külső feltételek mellett, az egyensúlyi mutatók romlása nélkül indulhatott növekedésnek a gazdaság – a GDP bővülése elérte a 3 százalékot. Az élénkülés ellenére az infláció és a kamatszínvonal mérséklődött, ami viszont az év második felében “beragadt”. A növekedést legerőteljesebben a beruházások ösztönözték. A külföldi működőtőke importja meghaladta a privatizációs kínálathoz kapcsolódót, a külgazdasági mérleg hiánya finanszírozható.

A lakosság jövedelmi helyzete – bár változatlanul fennmaradt a differenciálódás – kedvezően alakult, így emelkedni kezdett a háztartások fogyasztása.

A következő évre egyfelől a konjunktúra folytatódását, a növekedés erősödését, másfelől a külső és belső egyensúlyi mutatók romlását jelzi a Pénzügykutató Rt. A növekedés következtében – a beruházási kereslet fokozódása mellett – a fogyasztási igények további emelkedése várható, amelyre a feldolgozóipar fog kedvezően reagálni. A belső kereslet élénkülésének hatásaként az import növekedése, a reál-GDP emelkedése, és az árszínvonal javulása várható. Az inflációnak a kormány által becsült 5 százalékpontos csökkenése azonban túlzott: a Pénz-ügykutató a fogyasztói árindex 2,0-3,5 százalékpon-tos mérséklődését várja.

Az import emelkedése következtében a külső egyensúly romlani fog, amit a további tőkebeáramlás fedezni tud. Az államháztartás egyensúlyának javulása megtorpan, ami a jövő évben még finanszírozhatónak tűnik, azonban a költségvetés reformja hiányában, a megszorítások fokozásának lehetetlensége miatt az 1999-es évre kimerülhetnek a meglévő tartalékok. Mindezek által a magyar gazdaság 1998-ban a “veszélyeztetettebb pálya” felé mozdul el.

Címkék: Hetilap: Röviden