ÚJABB WVM-FORDULÓ – Hosszú záróra

November ötödikére tűzte ki a Fővárosi Bíróság a lassan két esztendeje felszámolás alatt lévő WVM Lízing és Pénzügyi Rt. kötvénykibocsátásai körül zajló per soron következő tárgyalását. Az eredmény tehát lapzártánkkor még nem ismert, ám az ügy kimenetele több szempontból is precedens értékű lehet.

Hatezer kisbefektető pénze bánja a WVM tavalyi bukását. Mivel a felszámolási eljárásban megjelölt kielégítési sorrendben a magánszemélyek igencsak hátul kullognak, e kör csak abban az esetben remélheti követeléseinek teljesülését, ha azokat egy számukra kedvező bírósági ítélet nyomán a WVM-kötvények egyik forgalmazójaként szerepelt MHB Talentum Rt. – illetve jogutódjának tulajdonosa, az ABN Amro (Magyar) Bank – kifizeti.

A WVM egykori 4,5 milliárd forintnyi tartozásból – a kamatokkal együtt – immár több mint három milliárd forint körül jár a kötvénytulajdonosok követelése. E csoport a befektetett pénz visszafizetésére irányuló keresetét arra építi, hogy félrevezető volt a kötvényeknek a forgalmazók által aláírt – és formailag az egykori Állami Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet által is jóváhagyott – kibocsátási tájékoztatója.

Ezt a vélekedést látszik alátámasztani a Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakértői által lefolytatott – s hírek szerint egyesek által vitatott – legutóbbi vizsgálat is. A Demeter András könyvvizsgáló által vezetett revízió információink szerint – több korábbi vizsgálat eredményéhez hasonlóan – elmarasztalja a kibocsátót, aminek alapján a kötvénytulajdonosok reményei szerint a bíróság megállapíthatja, hogy a befektetőket félretájékoztatták. Ebben az esetben felmerül a kibocsátásért az értékpapírtörvény szerint egyetemlegesen felelő forgalmazók – a City Bróker Kft. és a Talentum Rt. – felelőssége is. Amennyiben a tájékoztató hiányosságai miatt végső soron a két forgalmazót büntetnék, s a WVM követeléseiért nekik kellene helytállniuk, akkor precedens teremtődne a hazai forgalmazói gyakorlatban is. S azt követően vélhetően jelentősen megcsappanna azoknak a brókercégeknek a száma, amelyek forgalmazóként egyáltalán részt vennének kötvénykibocsátásokban.

További kérdés, hogy az eredeti – azaz a kibocsátások előtti – állapot helyreállításának költségeit (magyarul a kötvényesek kárának megtérítését) kinek kell állnia: a brókercégeknek, avagy a mögöttük álló tulajdonosoknak. A City Bróker esete ebből a szempontból kevésbé érdekes: a benne tulajdonos egyetlen nagyobb cégnek mindössze ötszázalékos volt a részesedése. A Talentum ezzel szemben annakidején száz százalékban a Magyar Hitel Bank tulajdonában állt, s a ma már ABN Amro névre hallgató hitelintézet tőkéje fedezetet is nyújt a követelések esetleges megtérítésére. Információink szerint egyébként a kötvényesek érdekében fellépő egyesület valamilyen befektetési formában – akár részletfizetéses keretek között – történő kártérítést is elfogadhatónak tartana, ha sikerülne megegyeznie a bankkal.

Az persze kétségtelen, hogy a forgalmazók részéről nem lehetett szó szándékos félretájékoztatásról: a piacvezető lízingcégként számon tartott WVM csődjével nyilván egyikük sem kalkulált a kibocsátásokkor. Hogy jóhiszeműségükért mekkora árat kell fizetniük, az talán rövidesen kiderül. Az viszont már ma is bizonyos, hogy az esetleges kártérítés kifizetőjének a kötvényesekhez hasonlóan érdeke az ügy mielőbbi lezárása, hiszen az idő előrehaladtával egyre tetemesebbre hízik a megtérítendő kamat összege is.