LAKOSSÁGI BIZALMI INDEX – Össznépi optimizmus

Több hónapos stagnálás után szeptemberben ismét lendületesen emelkedett a lakossági bizalmi index: értéke augusztushoz képest 6 pontot javult, s elérte a (-36) pontot. Tavaly ilyenkor csak (-62)-n állt az index.

Májusi 11 pontos javulása óta a bizalmi index lényegében stagnált, illetve csak egy-két pontot emelkedett. A “nyári szabadság” után azonban a szeptember ismét nagy emelkedést hozott. A lakosság továbbra is optimista a munkanélküliek jövőbeli számát illetően, miközben igen kedvezőnek látja a gazdaság jelenlegi helyzetét és jövőbeli kilátásait is. Bár a háztartások által érzékelt infláció mértéke jelentősen nőtt, a következő 12 hónapban ugyanakkora áremelkedésre számítanak, mint volt az elmúlt egy évben. Saját pénzügyi és anyagi helyzetét a lakosság szeptemberben lényegesen kedvezőbbnek értékelte a korábbinál. Mégis, leginkább a háztartások jövőbeli pénzügyi helyzetére vonatkozó válaszok egyenlege javult az első őszi hónapban. Az emberek vásárlási kedvét reprezentáló index értéke stagnált, s a megtakarítási kedv sem változott számottevően. Az elkövetkező egy év során azonban mindkét mutatóban javulás várható.

A lakossági csoportok közül egyiknek sem romlottak a várakozásai: egyedül a vállalkozóké maradt változatlan szinten, a többieké – különösen a vezetőké és a dolgozóké – javult.

Címkék: Hetilap: Röviden