HONGKONGI TŐZSDEKRACH – A második hullám után

A délkelet-ázsiai országok valutáinak hónapok óta tartó árfolyamgyengülése váltotta ki múlt csütörtökön a hongkongi tőzsde összeomlását - vélik nemzetközi szakértők. A krach ezúttal pánikot keltett a Wall Streeten és az európai piacokon is.

A hongkongi Hang Seng tőzsdemutató október 23-án – 1211,47 ponttal csökkenve – 10 426,30 pontra zuhant. A világ harmadik legnagyobb értéktőzsdéjének indexe ezzel együtt a múlt héten 23 százalékkal gyengült. A dollár az ominózus csütörtöki napon 3,35 malajziai ringgitre, 34,5 fülöp-szigeteki pezóra, illetve 38,99 thaiföldi bahtra erősödött. Megingott az eddig stabil szingapúri dollár is. Az amerikai valuta napközben 1,9 szingapúri dollárra emelkedett, zárásra azonban – a kormány erőteljes dolláreladásának köszönhetően – 1,57-re esett vissza. Nem változott az indonéz rúpia árfolyama – megfigyelők szerint ebben az a várakozás játszott szerepet, hogy a Nemzetközi Valutaalap várhatóan jelentős támogatást nyújt Jakartának. A negyedik hónapja tartó pénzügyi válság során a délkelet-ázsiai országok valutái 40-50 százalékkal gyengültek az amerikai dollárhoz képest.

A hongkongi hatóságok csütörtökön az azonnali hitelek kamatlábát a szerdai 6 százalékról 250-280 százalékra emelték, kiszűrendő azokat, akik a felvett hitelekből akarták támadni a hongkongi dollárt. A délkelet-ázsiai térségben a legagresszívabb eladók az amerikai alapok és kereskedelmi bankok voltak. A hongkongi üzleti körök újból megismételték azt a követelést, hogy szüntessék meg a helyi dollár rögzítését az amerikai valutához. Ezt azonban a hatóságok kategorikusan ellenzik. Szakértők emlékeztettek, hogy szeptemberben – a térség valutáinak ismételt jelentős gyengülésekor – a hongkongi hatóságok jelentős dolláreladással akadályozták meg a helyi valuta esését. Peking a csütörtöki krach után jelezte: felajánlja saját valutatartalékait a hongkongi dollár védelmére.

Az események a főbb európai tőzsdéken is éreztették hatásukat. Az Ázsiából érkező bessz 25 milliárd font sterlinget – az éves magyar nemzeti jövedelemhez mérhető összeget – faragott le múlt csütörtökön a londoni értéktőzsdén forgalmazott legnagyobb papírok értékéből. A kiemelt részvények iránymutató indexe, a FTSE-100 4991,5 ponton, vagyis 157,3 ponttal alacsonyabban zárt, mint az előző nap. A zuhanás a legnagyobb mértékben az erős hongkongi érdekeltségekkel rendelkező vállalatok – például a Midland brit bankhálózatot birtokló HSBC konglomerátum, vagy a Cable and Wireless távközlési óriás – papírjait sújtotta.

A hétvégi záráskor Párizs mérlege 3,7 százalékos, Frankfurté 1,67 százalékos veszteséget jelzett. London teljes heti deficitje meghaladta az 5,7 százalékot, míg a tengerentúlon a Dow Jones 1,68 százalékkal soványodott. Paradox módon, legkevésbé Tokió sínylette meg az eseményeket; ott a veszteség csak 0,66 százalékos volt. A víkend előtti utolsó napon egyébként a Hang Seng 6,9 százalékkal gyarapodott, e hét első kereskedési napján azonban az index ismét az október 23-i szintre zuhant vissza.

Címkék: Hetilap: Gazdaság