ÚJABB FÚZIÓS ROHAM – Csapatösszevonás

A Bundesbank múlt heti repokamatemelését követő általános hiteldrágulási hullám (Figyelő, 1997/42. szám) legfrissebb következménye egy újabb fúziós roham. Ezt az váltotta ki, hogy a kamatlábemeléseket a nagyvállalatok úgy értelmezték: szerkezetváltással kell felkészülniük az európai pénzügyi unió (EMU) 1999-es megalakulására. Az új fúziók hírére az érintett európai tőzsdéken hossz alakult ki.

A BAT dohányipari társaság biztosítási részlege és a svájci Zürich Versicherung csoport egyesülése révén a világ harmadik legnagyobb biztosítója jön létre. A francia Lafarge építő- és cementipari konszern be akarja kebelezni a brit Redland céget. A brit Reed International a holland Wolters Kluwer céggel fuzionál, s ezzel világméretekben a legnagyobb tudományos és szakkiadó vállalat jön létre. Svédország harmadik legnagyobb bankjának, a Nordbankennek és Finnország első számú pénzintézetének, a Meritának az egyesülése a skandináv térség legnagyobb bankját hozná létre. A brit Guinnes és a Grand Metropolitan fúziójával a világ legnagyobb italforgalmazója állhat fel. Az olasz Generali biztosítótársaság pedig a francia AGF megvásárlására tett ajánlatot: ez a mediterrán térség legnagyobb biztosítóját hozhatja létre.

A megafúziók új hullámát nyomban egy más jellegű, állami támogatású fúzió is követte. A francia kormány áldását adta a Thomson-CSF “házasságára” három másik cégcsoporttal. A Párizs által most jóváhagyott szövetkezési séma két lépcsőben zajlik majd le. Először a Thomson-CSF-be leányvállalatként integrálódik a Dassault Électronique (a cég Dassault Industries leányvállalata, éves üzleti forgalma 4,5 milliárd frank), az Aérospatiale műholdtechnikával foglalkozó részlege (évi körülbelül 5 milliárd frankos üzleti forgalom), valamint az Alcatel katonai telekommunikációs és professzionális elektronikai vállalatai (4 milliárd frank forgalom).

Az ily módon megerősödő Thomson-CSF éves üzletkötéseinek értéke meghaladja majd az 50 milliárd frankot (de ezzel együtt is jócskán elmarad a három hasonló profilú amerikai óriástól, a Lockheed Martintól, a Hughes-Raytheontól vagy a Boeing-McDonnel Douglastól). Az átalakítással egy, a korábbiaknál jóval versenyképesebb ipari csoport jön létre, amely a védelmi elektronika területén (radarok és ezek elleni elektronikus védelem) Európában az első, a világon a harmadik legjelentősebb lesz, a katonai telekommunikációban pedig egyértelműen világelsőnek számít majd. A Thomson-CSF részleges privatizációjával az állam jelenlegi 58 százalékos részesedése 35-40 százalék körülire mérséklődik.

Címkék: Hetilap: Gazdaság