AB-DÖNTÉS A NÉPSZAVAZÁSRÓL – Két kérdés közt…

Az Alkotmánybíróság (AB) alkotmányellenesnek ítélte a parlament által a népszavazás elrendeléséről elfogadott határozatot, és azzal szemben a népi kezdeményezésnek adott zöld jelzést. Lapzártánkig a koalíció és az ellenzék nem tudott megállapodni a november 16-ára tervezett referendum kérdéseiről, és ezután a kormány fordult az AB-hez az önálló NATO-népszavazás érdekében.

Az alkotmánybírók úgy döntöttek, hogy 200 ezer választópolgár aláírásával támogatott referendum elsőbbséget élvez a kormány indítványa alapján a parlament által elfogadott népszavazással szemben. Az AB határozata kimondta azt is, hogy a népszavazási kezdeményezés akkor lép életbe, amikor az Országgyűlés elnöke kézhez veszi a 200 ezer aláírást tartalmazó indítványt. Az Országos Választási Bizottság hétfő esti ülésén bejelentette: legalább 233,5 ezer hiteles aláírás található a népszavazást kezdeményező íveken.

Az AB-döntést követően a parlamentben nem született egyezség az ügyben. A kormány azt javasolta, hogy csak a NATO-ról legyen referendum, amihez az ellenzék nem akart hozzájárulni. Ezután a kormány hajlandónak mutatkozott volna visszavonni a földtörvényről beterjesztett javaslatát, ha az ellenzék támogatta volna az önálló NATO-népszavazást. Az ellenzék végül úgy döntött, hogy a november 16-ai szavazásra csak akkor adja áldását, ha azon a népi kezdeményezés földdel kapcsolatos kérdései is szerepelnek. Mivel a népszavazásról dönteni ebben a helyzetben csak a házszabálytól való eltéréssel lehetett volna (amihez négyötödös többség kell), az ellenzék meg tudta akadályozni a “föld nélküli” referendumot. Lapzártánkkor a kormány rendkívüli ülése után Horn Gyula miniszterelnök bejelentette: a kabinet az AB-hez fordul, hogy november 16-án megtartható-e a népszavazás önállóan a NATO-csatlakozásról.

Címkék: Hetilap: Röviden