Őszi betakarítás

ÚJABB LÉPÉS AZ EU-BŐVÍTÉS FELÉ. Az Európai Unió (EU) külügyminiszterei aláírták Amszterdamban azt a szerződést, amelynek eredeti feladata az unió felkészítése lenne az újabb tagok felvételére. A szerződést ugyan számos bírálat érte, ez azonban elemzők szerint nem lehet akadálya a bővítésnek. Eközben az EU- külügyminiszterek luxemburgi ülésén erősödött azok véleménye, akik a csatlakozási tárgyalások differenciált [...]

ÚJABB LÉPÉS AZ EU-BŐVÍTÉS FELÉ. Az Európai Unió (EU) külügyminiszterei aláírták Amszterdamban azt a szerződést, amelynek eredeti feladata az unió felkészítése lenne az újabb tagok felvételére. A szerződést ugyan számos bírálat érte, ez azonban elemzők szerint nem lehet akadálya a bővítésnek. Eközben az EU- külügyminiszterek luxemburgi ülésén erősödött azok véleménye, akik a csatlakozási tárgyalások differenciált megkezdését javasolják.

BŐVÜLŐ IPARI TERMELÉS. Előzetes KSH-adatok alapján az ipari termelés 11,2 százalékkal nőtt 1997 augusztusában, az előző év azonos időszakához viszonyítva (lásd a grafikont). A termelés ugyan júliushoz képest 6,5 százalékkal csökkent, ám ez a szakemberek szerint bőven belül marad a szabadságolások miatti szezonális hatáson. A termelés volumene az év első nyolc hónapjában 8,3 százalékkal volt nagyobb, mint 1996 hasonló időszakában.

KIFIZETTÉK A BB-GARANCIÁT. A magyar állam egy összegben, több mint egy évvel az eredeti határidő lejárta előtt visszavásárolta a Budapest Bank (BB) rossz minősítésű eszközeit. Az eszközkivásárlási garancia utolsó tétele 9,5 milliárdba került, ám az előrehozott akcióval a pénzügyminiszter szerint 900 milliót sikerült megspórolni. Ezek után csak az a kérdés: élnek-e a külföldi tulajdonosokon a közel 23 százalékos állami részesedésére kikötött elővételi jogukkal.

FELLENDÜLŐBEN A FELDOLGOZÓIPAR. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság szokásos havi Beszerzési Menedzser Indexe (BMI) szeptemberben 56,4 százalékot ért el, ami az augusztusi, szezonális okokkal magyarázható visszaesés után a feldolgozóipar határozott élénkülését jelzi. A vegyipar kivételével az összes ágazatban fellendülés mutatkozott. Az index az ország valamennyi régiójában meghaladta az 50 százalékot; a legmagasabb értéket Budapesten, Pest megyében, a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon regisztrálták.

MÉRSÉKLŐDŐ BÉRNÖVEKEDÉS. Augusztusban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete a versenyszférában 59 970 forint volt – ez 18,8 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakáénál. A bruttó keresetek növekedése alacsonyabb volt, mint bármely idei hónapban. Az első nyolc hónapot tekintve a havi bruttó átlagkereset 57 240 forint volt, ami az egy évvel korábbihoz képest 21,9 százalékos növekedést mutat. Ezen belül a szellemi állományúak átlagosan 88 390 forintot (25 százalékos növekedés), míg a fizikai dolgozók 42 620 forintot (19,4 százalékos bővülés) kerestek.

LIBERALIZÁLÓDÓ TŐKEMŰVELETEK. Kormányzati tervek szerint januártól még szabadabbá válnak a tőkeműveletek. Lehetővé válik például az OECD-országok területén működő vállalatok – egy évnél hosszabb lejáratú – kötvényeinek, részvényeinek megvásárlása. A vállalatok külföldi hitelfelvétele egyszerűsödik, miközben természetes személyek is vehetnek majd fel kölcsönt, s szabadon vásárolhatnak ingatlanokat is idegen országban.