Fizető eszközök

EMELKEDNEK AZ ENERGIAÁRAK. Az energiaárak szabályozásáról a napokban hét rendelet jelent meg. Ezek szerint október elsejétől a lakossági gázár 3,5 százalékkal, az ipari pedig 3 százalékkal lesz magasabb; a villamos áramnál az emelés mértéke 6,9, illetve 6,5 százalékos. Nő a távhő ára is, ám az, hogy a 4,5 százalékos emelkedésből mennyi jut majd a fogyasztókra, [...]

EMELKEDNEK AZ ENERGIAÁRAK. Az energiaárak szabályozásáról a napokban hét rendelet jelent meg. Ezek szerint október elsejétől a lakossági gázár 3,5 százalékkal, az ipari pedig 3 százalékkal lesz magasabb; a villamos áramnál az emelés mértéke 6,9, illetve 6,5 százalékos. Nő a távhő ára is, ám az, hogy a 4,5 százalékos emelkedésből mennyi jut majd a fogyasztókra, a helyi önkormányzatoktól függ.

JAVASLAT AZ 1998-AS TB-HIÁNYRA. Jövőre 16 milliárd forintos deficitet halmozhatnak fel a társadalombiztosítási alapok; pontosabban csak az Egészségbiztosítási Alap, mert – a gazdasági kabinet döntése értelmében – a Nyugdíjbiztosítási Alaptól nullszaldót várnak. A kabinet emellett az eddigi 1800-ról 2100 forintra srófolta az egészségügyi hozzájárulás mértékét.

MÉRSÉKLŐDHET A FORINT LEÉRTÉKELÉSE. Ha a szeptemberi fogyasztói árindex a júliusi és az augusztusi után szintén kedvező képet mutat, Medgyessy Péter pénzügyminiszter fontolóra veszi a csúszóleértékelés augusztus közepétől már csak havi egy százalékos ütemének további mérséklését. Ugyanakkor – mint a pénzügyi tárca vezetője Hongkongban, az IMF és Világbank közgyűlésekor nyilatkozta – hamarosan eljön az ideje a forintárfolyamsáv kiszélesítésének is.

AZ EIB MEGÁLLAPODOTT MAGYARORSZÁGGAL. Az Európai Beruházási Bankkal (EIB) a hét elején aláírt hároméves keretszerződés már nem sokban marad el azoktól az egyezményektől, melyeket az Európai Unió tagállamaival kötött a hitelintézet. Az EIB eddig 872 millió ecu (1 ecu nagyjából 215 forint) hitelt nyújtott hazánknak, a következő három évben pedig a régió tucatnyi államának összesen 3,52 milliárd ecu kölcsönt folyóst.

JELENTŐS EXPORTBŐVÜLÉS. A kivitel 40 százalékkal, az import pedig 37 százalékkal gyarapodott az idei első félévben, az előző év azonos időszakához képest – derül ki a KSH folyó áron számolt adataiból. Összehasonlító áron a kivitel 22 százalékkal (a termékcsoportonkénti változásról lásd grafikonunkat), a behozatal pedig 21 százalékkal növekedett. Mindkettőnél a gépek és szállítóeszközök jártak az élen, míg az energiahordozóknál az export és import egyaránt csökkent.

CHICAGO HATÁRIDŐS FORINTJEGYZÉST FONTOLGAT. A Chicago Mercantile Exchange (CME), melynek palettáján jelenleg a svájci frank, a német márka, a japán jen, az angol font, az amerikai és ausztrál dollár, valamint a mexikói pezó szerepel, a jövőben a forintot is felvenné e körbe. Amennyiben a tengerentúlon a forintra határidős üzletet lehetne kötni, úgy – a Magyar Nemzeti Bank szándékaival ellentétben – lehetőség nyílna a forint elleni spekulációra. A magyar és a chicagói piacon egyaránt otthonosan mozgó befektetők pedig lefölözhetnék az időközben kialakuló árkülönbözetet.