KÖLTSÉGVETÉSI FOLYAMATOK – Veszélyzónák

A központi büdzsé helyzete jelenleg viszonylag kiegyensúlyozott, ám ezt a stabilitást több tényező is veszélyeztetheti.

A helyi önkormányzatok nélküli konszolidált központi költségvetés augusztus végén 246,1 milliárd forint hiányt mutatott. Ez az összeg a központi büdzsé 224,7 milliárdos és a tb-alapok 39,4 milliárdos hiányából, valamint az elkülönített állami pénzalapok 18 milliárdos többletéből adódott.

A költségvetés viszonylag kiegyensúlyozott helyzetét négy tényező is veszélyezteti. A vám- és importbevételek várhatóan mintegy 30 milliárd forinttal elmaradnak az előirányzattól, s a jelek szerint a jegybank befizetései sem érik el a tervezett 55,7 milliárd forintot (augusztus végéig ennek mindössze 32 százaléka folyt be). A mérleg romlásához vezethet ezenkívül az is, ha a költségvetési szervek év végéig felhasználják a náluk lévő mintegy 70 milliárdos előirányzat-maradványt. Ráadásul úgy tűnik, a magánerős lakásépítések támogatása a vártnál 10 milliárd forinttal nagyobb összeget emészt majd fel.

Ami az elmúlt évi költségvetést illeti: előző számunkban – több más laphoz hasonlóan – tévesen az jelent meg, hogy az Állami Számvevőszék zárszámadó jelentése szerint az eredetileg tervezettet több mint 72 milliárd forinttal haladta meg a büdzsé hiánya. A pontos szám 72,3 millió forint.

Címkék: Hetilap: Röviden