CSATORNÁZÁSI TENDER – Vizesblokk

Rendkívüli tulajdonosi bizottsági ülést tartanak a héten a budapesti városházán, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) privatizációja kapcsán. Ha egyértelmű döntés születik, akkor az eladást a jövő heti ülésén a Fővárosi Közgyűlés is napirendjére tűzheti.

Két konzorcium nyújtott be pályázatot az FCSM 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagjára az augusztus 29-i határidőre: a Suez-Lyonnaise des Eaux (LDE) és a Thyssen Rheinstahl Technik, illetve a Compagnie Générale des Eaux és a Berliner Wasserbetriebe szövetsége. (A lioni cég augusztus elején jelentette be, hogy mégsem korábbi társával, az RWE érdekeltségével indul. Mint ismeretes, az LDE-RWE kettős nyerte el a Fővárosi Vízművek Rt. irányítási jogát, a 25 százalék plusz egy szavazatnyi pakettel együtt.)

Mindezek alapján eleve kizárt, hogy kettős monopolhelyzet jöjjön létre a budapesti víz- és csatornaellátásban – fogalmazott Szűcs Ferenc, a Pénzügykutató Rt. igazgatója, aki az önkormányzat tanácsadója az ügyben. Noha a korábbi és az újabb német partner is tőkeerős cég, senki sem vitatja: mindkét befektetői csoportban a franciáké volt és maradt a vezető szerep.

Amennyiben a csatornázási művek pályázatán is a lioni társaság által vezetett konzorcium lenne a nyertes, aminek egyébként semmiféle jogi és egyéb akadálya nincs, akkor a fővárosi önkormányzat bizonyos többletkockázatot vállalna magára – mondta érdeklődésünkre Nagy Márta, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese. A vízügy és a csatornázás egyaránt természetes monopólium, vagyis esetükben nem verseny-, hanem szabályozott piacról van szó. E társaságok jó működését tehát csak a megfelelő szabályozás és annak betartatása garantálja. A többletkockázatot az jelentheti, hogy az önkormányzatnak – például az árképlet kialakításában – ugyanazokkal kell megalkudnia a vízellátás és a csatornázás esetén is. Az egyik helyen elért kedvező vagy kedvezőtlen kimenetelű alku ugyanis a másik helyen befolyásolhatja a tárgyalási pozícióikat. Hasonló problémák adódhatnak az ellenőrzéskor is. Keresztfinanszírozás nem fordulhat elő, hiszen azt a törvény tiltja, bizonyos átfedések azonban mégis lehetnek.

Mindent figyelembe véve, az elnökhelyettes szerint nem okozna különösebb gondot, ha az egyik tulajdonos azonos lenne a vízműnél és a csatornázási műveknél. Nagy Márta felhívta a figyelmet arra is: az új tulajdonosok feladata az üzemeltetés lesz; a fejlesztés és valamennyi stratégiai döntés továbbra is a fővárosi önkormányzaté.

Címkék: Hetilap: Röviden