Szeptemberi szentenciák

PARLAMENTI NYITÁNY. Két hónapos pihenés után hétfőn megkezdte őszi ülését az Országgyűlés. Horn Gyula miniszterelnök nyitóbeszédében kiemelte: idén 18 százalék körül állapodhat meg az infláció, amit jövőre 13 százalék alá szeretnének szorítani. A kormányfő 21 százalékos nyugdíjemelést is kilátásba helyezett 1998-ra. A magyar küldöttség a NATO-val e héten kezdi meg tárgyalásait Brüsszelben, az Európai Unió [...]

PARLAMENTI NYITÁNY. Két hónapos pihenés után hétfőn megkezdte őszi ülését az Országgyűlés. Horn Gyula miniszterelnök nyitóbeszédében kiemelte: idén 18 százalék körül állapodhat meg az infláció, amit jövőre 13 százalék alá szeretnének szorítani. A kormányfő 21 százalékos nyugdíjemelést is kilátásba helyezett 1998-ra. A magyar küldöttség a NATO-val e héten kezdi meg tárgyalásait Brüsszelben, az Európai Unió képviselőivel pedig várhatóan jövő év elején indulnak az egyeztetések.

MEGVÁLASZTOTT TB-ELNÖKÖK. Hosszú alku után hétfőn kompromisszumra jutottak a nemrég felállt tb-önkormányzatok legerősebb érdekcsoportjai, s ennek nyomán sikerült megválasztani a testületek elnökeit és alelnökeit. A Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat élére Szeremi Lászlóné, a munkaadók jelöltje került, míg az Egészségbiztosítási Önkormányzat elnöke Kovács Pál volt népjóléti miniszter, az MSZOSZ delegáltja lett.

AZ OMBUDSMAN AZ APEH-LAPOK ELLEN. Majtényi László adatvédelmi biztos szerint nem felelnek meg az adatvédelmi törvény előírásainak azok az adatlapok, amelyeket az Apeh küldött ki az önálló tevékenységet végző magánszemélyeknek, jövedelembevallásuk kiegészítésére. A fenti törvénybe ütközik például, hogy az adóhatóság visszamenőleg kötelezi a polgárokat olyan adatok szolgáltatására, amelyek valóságtartalmát hitelt érdemlően bizonyítaniuk is kell. Az Apeh az ajánlások egy részét azonnal teljesíti, másokat pedig – az elnök ígérete szerint – soron kívül megvizsgál majd.

NÖVEKVŐ KERESETEK. Az idei év első hét hónapjában a versenyszférában a bruttó átlagkereset 56 850 forint volt. Ez az egy évvel korábbi adathoz képest 22,4 százalékos növekedést mutat, és így némileg meghaladja az Érdekegyeztető Tanács által ajánlott 22 százalékos béremelési plafont (lásd a grafikont).

HIÁNYRA LELT AZ ÁSZ. Az Állami Számvevőszék zárszámadó jelentése szerint az eredetileg tervezettet több mint 72 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi költségvetés hiánya. Mindez a számvevők szerint az államkincstár egyenlegének, valamint az állam és a jegybank közötti adósságcsere elszámolásának technikai hibái miatt következett be. A szervezet ugyan jó döntésnek találta az államkincstár tavalyi bevezetését, ám az intézmény működésének kezdeti akadozásai miatt a várt megtakarítások jó része elmaradt.

LIAZT VENNE AZ IKARUS. Az Ikarus azt fontolgatja, hogy részesedést szerez orosz konkurensében, a Liazban. A készpénzben nem bővelkedő járműgyár – buszokkal fizetve – előbb a Liazzal szemben fennálló követelésekből vásárolna, majd ezt váltaná tulajdonra.

ROMLÓ KÖZBIZTONSÁG. A közbiztonság annak ellenére romlott, hogy a vagyon elleni bűncselekmények összességükben csökkentek – állapítja meg Györgyi Kálmán legfőbb ügyész a parlament elé terjesztett beszámolójában. Szerinte a büntetőjog elmúlt évekbeli módosításai nem befolyásolták lényegesen a bűncselekmények számát.