MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG – Újra és újra

A kutatás, a műszaki fejlesztés és a tervezés során az állandó megújulásra való törekvés a magyar gazdaság igazi érdemi erőforrása, stabilizáló és dinamizáló ereje lehet - állítja Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

Egy modernizációs fejlődési pályát megcélzó gazdaságpolitika sürgető feladata az innovációbarát gazdasági környezetet kialakítani. Pakucs János szerint a K+F-politika legfőbb célja az, hogy segítsen visszaállítani a közvetlen értékteremtő munkába, kutatásba, fejlesztésbe vetett hitet. Az államháztartás reformjához kapcsolódva a tudományirányítás jelenlegi intézményrendszerét át kell alakítani, hogy meg tudjon felelni az Európai Unióhoz való csatlakozás igényeinek. A szövetség véleménye szerint a tudomány, a felsőoktatás, a műszaki-fejlesztés és az innováció irányítása, koordinációja, finanszírozása – s ezen területek érdekérvényesítése – integrált kormányzati szerv létrehozását, és felelős állami vezető kinevezését igényli. A fejlett országokhoz hasonlóan, adókedvezményekkel, kockázati tőkealapok, innovációs parkok és centrumok létrehozásával kell segíteni a kutatási eredmények minél nagyobb hasznosulását.

A szövetséghez több mint 250 intézmény – tudományos intézet, tervező vállalat, fejlesztő vállalkozás, szakmai és munkaadói érdekvédelmi szervezet – tartozik. Ezen kör – a köztestületként működő kereskedelmi és iparkamarákkal együttműködve – támogatja és segíti a stratégiai célok elérését. A szervezet ugyanakkor képviseli a tagok szakmai érdekeit, ellátja az érintett gazdasági ágak egészének munkaadói képviseletét, érdekérvényesítését. Ezen belül az Innovációs Parkok Magyarországi Szövetsége és a Tervezővállalatok Országos Szövetsége alkotnak markáns képviseletet.

A szövetség az innovációs folyamat aktív résztvevői számára információs rendszert működtet, konferenciákat szervez. Hivatalos kapcsolatot tart az állami szervekkel, kamarákkal, az egyéb érdekképviseletekkel, jogalkotókkal és jogalkalmazókkal, s közreműködik a hazai innovációpolitika alakításában is. Kéthetente megjelenő Hírlevelében tájékoztat a szektorral kapcsolatos fejleményekről. Emellett innovációs ügynökséget is működtet, amelynek szolgáltatásai zömmel térítésmentesen vehetők igénybe.