MAGYAR FELTALÁLÓK EGYESÜLETE – Letéteményesek

A világ anyagi erőforrásai lassan kimerülnek. Újak teremtéséhez, illetve a régiek gazdaságosabb kihasználásához gyakran merőben új megoldásokra, találmányokra van szükség. Ezeknél az emberi elme találékonysága mindig is kulcsszerepet fog betölteni. Eszerint - véli Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) főtitkára - a feltalálókat a jövő letéteményeseiként illene tisztelni.

Nem keverendő össze egymással az invenció és az innováció fogalma. Míg az előbbi egy korábban nem létező dolog létrehozását jelenti, az utóbbi egy már meglévő “ketyere” iparszerű előállítására utal. S miközben a feltalálás, az invenció egy csapongó elme szüleménye, az innováció jól tervezhető folyamat. A két tevékenység mégis szervesen kapcsolódik egymáshoz: a feltaláló teremti meg az innováció számára az extraprofit lehetőségét, amely azután a jogi oltalom által nyújtott egyeduralkodó helyzet kiaknázásával valósul meg.

A feltalálók és szabadalmasok érdekvédelmét, illetve képviseletét ellátó non-profit szervezet, a MAFE 1989-ben alakult, és azonnal csatlakozott a Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetségéhez (IFIA), melynek jelenleg 91 országból vannak tagjai. A MAFE szakképzett aktivistái az egyesület rendes tagjait, a feltalálókat iparjogvédelmi, üzleti és technikai tanácsokkal látják el, és hozzáférést biztosítanak a magyar szabadalmakról vezetett adatbázishoz is. A tagok a külföldi képviselők segítségét is igénybe vehetik, s kedvezményesen szerepelhetnek a külföldi találmányi kiállításokon.

Az innovátorok örök problémája a nagy szabadalmi költség – mondja Vedres. Egy találmánynak minősülő dolog oltalmazási procedúrája meglehetősen hosszú, és a megfelelő szélességű oltalom megszerzésének anyagi terheit a feltaláló legtöbbször nem tudja vállalni. A Magyar Szabadalmi Hivatalnál történő bejelentést követően csak egy év múlva kérhető – országonként külön-külön – külföldi oltalom. Egy komoly újdonságnak számító termék, megoldás esetén ilyenkor nem szabad fukarkodni a pénzzel, ugyanis jogi oltalom híján a találmány közkincsnek számít, s szabadon felhasználható. (Ez esett meg például a Rubik-kockával Hongkongban.)

Mostanra nemzetközi szinten is belátták e helyzet tarthatatlanságát. Részleges javulás a független, illetve non-profit intézményeknél tevékenykedő feltalálók által fizetendő illetékek csökkentésétől remélhető. Ennél nagyobb jelentőségű a külföldi oltalom megszerzését finanszírozó pénzalapok létrehozására irányuló törekvés. Magyarországon az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság 1992-ben e célból hozta létre a Magyar Találmányok Külföldi Bejelentését Kezelő Alapot. Az időközben az ipari tárca kezelésébe átkerült alap működése azonban nem piackonform. A támogatásra szánt pénz fele évek óta rendre megmarad, miközben a magyar találmányok “közkinccsé” válnak. Az alap ülései között eltelő két hónap pedig – a külföldi levédés előtti egy éves kényszerű várakozással megtoldva – túl hosszú idő egy újdonság életében. A MAFE főtitkára szerint a feladat államigazgatási kezelése helyett egy piachoz közelibb megoldást kellene találni. Így talán megfordítható lenne az az 1988-ban kezdődött tendencia, amely szerint a hazai szabadalmi bejelentések száma évről évre csökken.

Az oltalom megszerzését az újdonság piacra juttatása követi. Ennek a stratégiai jelentőségű lépésnek a megtételéhez ismét csak pénz kell. Mivel egy találmány gazdaságos értékesítéséhez legalább 50-100 milliós piacra van szükség, a külföldi fórumokon való megjelenés elengedhetetlen. A kijutásához a feltalálók a gazdaságfejlesztési célelőirányzatból, illetve az ipari tárcához tartozó International Trade Development (ITD) Hungary Rt.-től kaphatnak. Ezt egészíti ki többek között szervezői tevékenységével a feltalálókat összefogó egyesület, melynek külföldi üzleti képviselői jelenleg hét országban tevékenykednek. A tömörülés már többször részesült nemzetközi elismerésben; Genfben például 1994-ben elnyerte “A világ legsikeresebb feltaláló-szervezete” címet. Ugyancsak pozitív visszajelzés, hogy jövő márciusban Budapest adhat otthont az IFIA 30 éves fennállása tiszteletére rendezendő Feltalálók Világtalálkozójának.