TB-ÖNKORMÁNYZATOK – Hiányzók: elnök, pénz

Továbbra sincs elnöke a két társadalombiztosítási önkormányzatnak: az ellenérdekelt felek eddig sikeresen vétózták meg egymás elképzeléseit. Eközben a Gazdasági Kabinet és az Egészségbiztosítási Önkormányzat éves hiánybecslése közel 20 milliárd forintnyival tér el egymástól.

Folyik a számháború a kormány és az Egészségbiztosítási Önkormányzat között. Utóbbi már a múlt héten megbecsülte az Egészségbiztosítási Alap várható éves deficitjét: a testület közgyűlése – az eredetileg tervezett 4 milliárddal szemben – 48 milliárd forintos hiánnyal fogadta el az alap 1997-es pótköltségvetését.

A bevételi oldalon egyebek közt alaposan le kellett szállítani az egészségügyi hozzájárulásból befolyó összeget: az eredetileg előirányzott 98 milliárd forint helyett reálisan csak 70 milliárd várható ebből a forrásból. A munkáltatói járulékbevételeknél viszont a tervezettnél 10 milliárd forinttal magasabb összeggel számol az átszabott büdzsé, köszönhetően a vártnál nagyobb bérkiáramlásnak. A behajtási tevékenységből származó bevételek is meghaladják a tervezett szintet: a javaslat szerint mintegy 5,3 milliárd forinttal; a növekményből közel 3 milliárd az Apeh és az egészségbiztosító közötti együttműködés eredménye lenne.

A törvénytervezetben amúgy javaslatot tettek a központi költségvetés normatív, 48 milliárd forint összegű járulékfizetésére: ezt az összeget azon személyek után kellene fizetni, akik természetbeli ellátásra jogosultak, ám járulékot nem fizetnek. Az utánuk járó térítési összeg az önkormányzat számítása szerint 124 milliárd forint, amiből csak 70 milliárdot fedez a korrigált összegű egészségügyi hozzájárulás.

A pénzügyi tárca kezdettől fogva erős nemtetszéssel fogadta a biztosító számos javaslatát, s nem támogatta azt a javaslatot sem, hogy az állam normatív befizetéseivel egyensúlyozzák a deficitet. A József Nádor téren “csupán” 30 milliárdos hiánnyal számolnak. A Gazdasági Kabinet e hét eleji ülésén is kitartott ezen alacsonyabb összegű deficit mellett. Ehhez azonban – Draskovics Tibor pénzügyminisztériumi államtitkár szerint – az egészségbiztosítónak hatékonyabban kell beszednie a járulékokat, és szigorúbban kell ellenőriznie az ellátásokra való jogosultságokat. Hétfőtől egyébként az adóhatóság is jogosult az egészségügyi hozzájárulások befizetésének ellenőrzésére. Éppen emiatt a kabinet optimistább az önkormányzatnál: e tételnél 79 milliárd forintos bevétellel számol.

Az önkormányzat közgyűlésén egyébként a jövő évre nullszaldós büdzsét szavaztak meg, ami az előzmények ismeretében nem kis bátorságra vall. A bevételi és a kiadási főösszegre két változat készült: az egyik tervezet például feltételezi, hogy a központi költségvetés átvállalja a mentés, a vérellátás és egyes transzplantációs műtétek finanszírozását. A törvénytervezet további sorsához hozzátartozik, hogy amennyiben a kormány nem ért egyet a javaslatokkal, úgy a pénzügyi tárca készíti el a maga tervezetét, s végül az kerül majd az Országgyűlés elé.

Címkék: Hetilap: Röviden