A FŐGÁZ ÉS A MOL SZERZŐDÉSE – Kötött pályán

A fogyasztói igények várható enyhe emelkedését figyelembe véve 1998-tól 2012-ig összesen 42 milliárd köbméter földgázt szállít a Magyar Olaj- és Gázipari (Mol) Rt. a Fővárosi Gázművek (Főgáz) Rt.-nek. A cégek a múlt héten megkötött hosszú távú gázszállítási szerződésben a majdani piaci árszabályozásra is kidolgozták az egymással szemben alkalmazott ármeghatározási rendszerüket.

Évenként enyhén emelkedő mennyiségű gáz átadásáról rendelkezik a Főgáz és a Mol szerződése 1998 eleje és 2012 vége között (lásd grafikonunkat). A tervezettet meghaladó fogyasztásnövekedés kielégítésére a Főgáz további 4 milliárd köbméter biztonsági opciót kapott. Erre a gázcég számításai szerint akkor lenne szükség, ha a Budapesti Erőmű Rt.-hez tartozó Újpesti Erőműben valóban üzembe állítanák a tervezett új gázturbinát. A szerződésben külön hangsúlyt kapott az, hogy a szerződő felek 2001. utánra a gáz hatósági árképzésének megszűnését várják, így már jó előre konszenzuson alapuló ármeghatározó rendszerben állapodtak meg a piaci árszabás időszakára is.

A Főgáz Rt.-ben a német VEW-Ruhrgas konzorcium jelenleg 47 százalékos tulajdonhányaddal rendelkezik; 50 százaléka van a Fővárosi Önkormányzatnak, 3 százalék pedig a dolgozóké. A Főgázé a főváros és 16 környékbeli település gázellátásának monopóliuma. Szolgáltatási területén a lakások 85 százaléka már bekapcsolódott a gázellátásba, így jelenleg 720 ezer lakossági, valamint 25 ezer ipari és közületi nagyfogyasztót tudhatnak magukénak. Az elmúlt rendkívül hideg télen – elsősorban a lakosság körében – számottevően megugrott a gázfogyasztás: míg 1994-ben 810 millió, 1995-ben pedig 859 millió köbméter volt a lakosság gázfelhasználása, addig tavaly ez 939 millióra növekedett.

Az elkövetkezendő években a Főgáz nem számít ilyen nagymértékű fogyasztásemelkedésre – tudtuk meg Csallóközi Zoltántól, a társaság igazgatójától. A cég egyébként decemberben, januárban és februárban értékesíti az éves mennyiség 50 százalékát. (A havi átvételi szint 1996-ban a júliusi 60 millió köbméteres minimumtól a januári 460 millió köbméteres maximumig terjedt.) A napi csúcsot tavaly január 6-án érték el, 16,8 millió köbméterrel.

Csallóközi Zoltán beszámolt arról is, hogy a Főgáz a már működő öt díjbeszedő cég mellett saját hálózatot épít ki, melynek részeként hétfőn új díjbeszedő irodát nyitottak a XXII. kerületben.

Címkék: Hetilap: Röviden