TVK – Menő vegyérték

Idén eddig szinte minden kedvezően alakult a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Rt. számára. Az exportszerkezetben döntő súlyt képviselő dollár folyamatosan erősödött; a legfőbb alapanyag, a vegyipari benzin ára rendre csökkent; míg a TVK-s késztermékek – az etilén és polimer – árai viszonylag magasan stabilizálódtak. Ráadásul a tiszaújvárosi székhelyű társaság számlájára az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő [...]

Idén eddig szinte minden kedvezően alakult a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Rt. számára. Az exportszerkezetben döntő súlyt képviselő dollár folyamatosan erősödött; a legfőbb alapanyag, a vegyipari benzin ára rendre csökkent; míg a TVK-s késztermékek – az etilén és polimer – árai viszonylag magasan stabilizálódtak. Ráadásul a tiszaújvárosi székhelyű társaság számlájára az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. július elején átutalta az összességében csaknem 5,3 milliárd forintos privatizációs ellenértékhányadot is. Ebből a 842 millió forintra rúgó késedelmi kamat már a féléves, 8 milliárd forint feletti nettó eredményt tartalmazó eredménykimutatásban is szerepel; a tőketartozás 4,44 milliárdos összege azonban a tőketartalék mérlegsorban került csak elszámolásra.

A társaság az első félévben 40 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el – ez mintegy 10 milliárddal magasabb a megelőző év azonos időszakában mértnél. A bevétel felét a kis és nagy sűrűségű polietilén üzletágak hozták; 8,6 milliárd forint a poli-polimer termékeknek, 3,6 milliárd pedig a műanyag-ipari érdekeltségeknek volt köszönhető. Végül az olefin üzletág árbevétele pedig – nem kis részt az etilén áremelkedése nyomán – 50 százalékkal ugrott meg.

A TVK Rt. az adózás utáni eredményét – az egy évvel korábbi 5,35 milliárd forintos értékhez képest – 50 százalékkal növelte, és ez az arány valószínűleg az év végéig tartható lesz. A TVK-papírok az év eleje óta azonban még ennél is nagyobb, több mint kétszeres emelkedést produkáltak. Így a Mol után e részvények számítanak a második leglikvidebb papírnak a BÉT-en. Ráadásul, ha az év végéig sikerülne megduplázni a féléves eredményt, akkor az utóbb jellemző 4200 forintos árszinten a vegyipari papírok P/E-mutatója alig haladná meg a 6-os értéket, ami a jelenlegi tőzsdei árszint mellett kirívóan alacsonynak tekinthető.

A társaság fejlődésének következő lépcsőfokát a külföldi akvizíciók jelenthetik; ezekkel kapcsolatosan egyébként a hírek szerint már előrehaladott tárgyalások folynak. Egy vagy több sikeres cégvásárlás – a piaci szereplők optimistább része szerint – a 4595 forintos árfolyamcsúcs után megtorpant papír árfolyamát is újra lendületbe hozhatná. Igaz, a pesszimisták arra is figyelmeztetnek: a mostaninál sokkal jobb már nem, rosszabb viszont könnyen lehet a vegyipari ciklus felívelő szakaszában lévő TVK gazdálkodási feltételrendszere.