A PSION ÚJ OPERÁCIÓS RENDSZERE – Maroknyi tudás

A Psion - a konkurensek kihívására válaszolva - új, kézi számítógépekhez használható operációs rendszert dobott a piacra. Az EPOC/16 és EPOC/32 fantázianeveken futó rendszerek a kibocsátó ígérete szerint tudásban és alkalmazhatóságban felülmúlnak minden eddigi változatot.

A Psion Computer vitathatatlanul vezető szerepet tölt be a kézi számítástechnikában. A Series 3 nevű termékcsaláddal sikerült megalkotniuk jelenlegi legsikeresebb terméküket: mostanában ebből adnak el a legtöbbet a világon. Ennek nyomán 1995-re 33 százalékos világpiaci részesedést, s egyben piacvezető pozíciót értek el. A cég – amely az Organiser I. 1984-es piacra dobását követően úttörő szerepet töltött be a tenyérnyi méretű, úgynevezett kézi számítógépek gyártásában – a fogyasztókat közvetlenül kiszolgáló eladásai mellett jelentős eredményeket könyvelhetett el a vállalatoknak értékesített vertikális alkalmazásaival is.

A Psion minden erejét a kézi számítógépekre koncentrálja: vezetői meggyőződés szerint ez a cég sikerének záloga. E gépek feltűnése sokak szerint logikus előrelépés volt a számítástechnika fejlődésében. Megjelenésük az elektromos fogyasztási cikkek piacán forradalmi jelentőségű, s még ennél is nagyobb változásokat jósolnak a félvezető technológia világában, ahol megszülethet a kézi eszközök legújabb generációja. Ezek a termékek tökéletesen eleget tesznek a mobil életforma követelményeinek, így megfigyelők gyors felfutásukat jósolják: kétezerre a jelenlegi eladások akár megötszöröződhetnek – ez mintegy 5 millió gép értékesítését jelentené. Az új gépeknek a legkülönbözőbb egyedi elvárásoknak kell megfelelniük, és persze mindenekelőtt könnyen kezelhetőeknek kell lenniük. A gyártók minden tőlük telhetőt meg is tesznek, hogy egy-egy gépen belül a megfelelő technológiát a legjobb tulajdonságokkal ötvözzék. A piaci verseny erősödik, a választék bővül.

A kisgépek kiszolgálására már számos operációs rendszert fejlesztettek ki: legutóbb éppen a Microsoft állt elő a maga Windows CE rendszerével, amelynek megjelenése a Psion képviselői szerint is piacbővítő hatású. A Psion azonban nem fél a versenytől. Nem hisznek a vetélytársak által preferált kézi PC (HPC) ideájában, mivel szinte biztosra veszik, hogy a PC-k nem konvertálhatók zsebnyi méretűvé. Véleményük szerint tévedésen alapszik az az elv is, amely szerint a kézi számítógép pusztán egy PC-periféria. Ezzel szemben szeretik hangsúlyozni, hogy a Psion-gépek igazi mobil eszközök, amelyek tökéletesen használhatók PC-ktől függetlenül is. Márpedig az önállóság alapkövetelmény: egy igazi hordozható gépnek tudnia kell nyomtatni, faxolni, internetezni, és képes mobiltelefonra csatlakozni.

A praktikusság és a sokoldalúság szempontjából a Psion szakemberei megkérdőjelezik egyes vetélytársak operációs rendszerének használhatóságát. Ha például egy asztali géphez kitalált rendszert próbálnak belezsúfolni egy tenyérnyi kisgépbe, akkor a funkciók egy része egyszerűen elvész (a Windows CE például nem teszi lehetővé, hogy a kisgépről közvetlenül nyomtassunk, s így persze nehézkes a faxolás is).

A Psion új operációs rendszerében az alkalmazások közvetlenül az adott eszközre készültek, tehát nem a PC-s változat lecsupaszításai. A rendszer alacsony fogyasztású, megbízható, magas integráltságú, non-stop működő, kifinomult, s mégis könnyen kezelhető. A hibalehetőség kicsi: az alkalmazások kliens/szerver rendszerben működnek, és egymástól elkülönülten futnak. A Psionnál amúgy azt vallják, hogy a jó kézi számítógép alapvetően nem a boltban vásárolható szoftverek futtatására készült. Ez végfelhasználói termék, melynek már akkor is “teljes fegyverzetben” kell előállnia, amikor először emelik ki a dobozból.

A cég szakemberei szerint a jelen és a jövő hálózati szabványai sokkal fontosabbak, mint a PC-s szabványok. A PC-s hálózatok, az Internet, a levelezési szabványok és a Java mind azt mutatják, hogy ezek előbb-utóbb elkülönülnek az operációs rendszerektől, és beépülnek a személyes információs alkalmazásokba. A jövő felhasználója eme vélekedés szerint éppúgy nem akar majd tudni PC-je vagy kézi számítógépe operációs rendszeréről, mint ahogy nem érdekli az sem, milyen program fut az általa használt fax-berendezésben.