OROSZ KÖLTSÉGVETÉS – Önerőből

Nem fogják menetközben átszabni az 1998-as orosz költségvetést - ígérte Csernomirgyin miniszterelnök. Helyettese Anatolij Csubajsz szigorúnak, de egyúttal realistának minősítette a kormány által kidolgozott tervet, amely még parlamenti jóváhagyásra vár. A Duma hozzáállása nagyon is kétséges, miután ez utóbbi júliusban nem szavazta meg Csubajsz 1997-es költségvetési javaslatait.

Oroszország minden jel szerint elszánta magát, hogy 1998-ban eleget tesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követelményeinek. A kormány által elkészített jövő évi költségvetés már az új, átcímletezett rubelben számítva 132 milliárdos hiánnyal számol, ami a GDP 4,8 százalékának felel meg. Viktor Csernomirgyin miniszterelnök a tervezetet megvitató kormányülésen közölte azt is, hogy a deficit fedezetét elsősorban belső forrásokból fedezik, 102 milliárd rubel értékben, főként rövid lejáratú kincstárjegyek kibocsátásával. Emellett jövőre 9,6 milliárd dollárt kíván felvenni Oroszország külföldi hitelezőktől.

Csernomirgyin hangsúlyozta, hogy az orosz költségvetési hiányt immár a nemzetközi előírások szerint számolják, s így az “elsődleges deficit” – amely nem foglalja magában az államadósság kamatait és törlesztőrészleteit – a GDP 0,42 százalékát teszi ki. Az államháztartás bevételei jövőre elérik a 340 milliárd rubelt (a GDP 12,37 százalékát), míg a kiadásokat 472 milliárdra tervezik (a GDP 17,17 százaléka). Az orosz kormány jövőre a GDP 2 százalékos növekedésével számol, s ugyanilyen mértékben bővülnek a beruházások is.

Az orosz kormányfő hangsúlyozta, jövőre nem lesz elmaradás a fizetésekben, a nyugdíjakban és szociális segélyekben. Csernomirgyin azt ígérte, hogy 1998-ban nem fogják menetközben átszabni a költségvetést, ám a sarokszámokat mindenképpen teljesíteni kell.

Az előrejelzés szerint 1998-ban az infláció havi üteme 0,5 százalékra mérséklődik. Az ipari termelés 2-3 százalékkal bővül. A mezőgazdasági termelés pedig akár 3 százalékkal is nőhet az idei évhez képest. A legfrissebb inflációs statisztika szerint egyébként augusztusban csökkentek az árak Oroszországban, az első 18 napon 0,1 százalékkal.

Visszatérve az 1998-as költségvetéshez, az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben jövőre nőnek az orosz védelmi kiadások. Erre a célra a költségvetési tervezet 94,5 milliárd rubelt irányoz elő, ami a hazai össztermék 3,44 százaléka. A jövő évi költségvetés 10,4 milliárd rubel privatizációs bevétellel számol. Ebből 6,1 milliárd rubel származik majd vállalatok részvénycsomagjainak eladásából.

Az orosz államadósság 1999. január elsejére 140,8 milliárd dollárra nő az 1998. január elsején becsült 127,4 milliárd dollárról. A jövő évi költségvetési tervezet előirányzata szerint Oroszország 7,4 milliárd dollárt költ adósságszolgálatra. A kormány azzal számol, hogy 1998-ban Oroszország 1,25 milliárd dollárt visszakap a Szovjetunió által fejlődő országoknak korábban nyújtott hitelekből.

Címkék: Hetilap: Gazdaság