LAKOSSÁGI BIZALMI INDEX – Unalmas bizakodás

Nem tört meg júliusban a lakossági bizalmi index május óta tartó szárnyalása. Az előző hónapban a GKI által mért index értéke 1 ponttal emelkedett, így továbbra is jóval az átlagos szint felett van.

Az összetevő kérdésekre adott válaszok egyenlegeiben túl nagy változások nem történtek az előző hónaphoz képest. Ez alól csak a munkanélküliség, valamint az infláció alakulására vonatkozó lakossági megítélés kivétel. A háztartások viszonylag magas áremelkedést érzékeltek júliusban, azonban kedvező előjelű elmozdulás történt a munkanélküliség várakozásokban: a lakosság egyre inkább bízik a munkanélküliség további csökkenésében. Júniushoz képest javult a háztartások vásárlási és megtakarítási kedve is, és az elkövetkező 12 hónap alatt is hasonló tendencia várható.

Nem változott a lakosság pénzügyi helyzetét kifejező index értéke, a jövő év során pedig pénzügyi helyzetük kedvezőtlenebb alakulására számítanak a válaszadók. Az elmúlt hónapban kissé romlott a háztartások anyagi helyzete, az ország jelenbeli gazdasági helyzetét illetően azonban a lakosság továbbra is bizakodó. Tovább javult a fővárosi háztartások véleménye, a városi, és a községi lakosság várakozásai gyakorlatilag nem változtak a múlt hónaphoz képest. A fővárosi háztartások optimistább hangulata a többiekéhez képest érthető, hiszen itt találhatóak az országban a legmagasabb jövedelmű háztartások, valamint a kismértékű életszínvonal-javulás is elsősorban itt érezteti leginkább hatását.

Júliusban jelentősen romlott a nyugdíjasok bizalmi indexe, a kissé csökkenő árak ellenére. Ugyanakkor az eltartottak és a dolgozók helyzete sokat javult júliushoz képest. A válaszadók foglalkozása szerint képzett csoportok közül a vállalkozók bizalmi indexe javult, a munkások és főleg a vezetők viszont pesszimistábbak lettek.

Címkék: Hetilap: Röviden