INTER-EURÓPA BANK – Emelés előtt

Négy éven át húzódó per végére került pont július elején a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletével. Ennek nyomán az Apeh 126,4 millió forintot utalt vissza az Inter-Európa Bank (IEB) számára egy, a hitelintézet által vitatott korábbi áfa-befizetésből. Ez, az év második felében rendkívüli eredményként jelentkező bevétel számít az egyetlen “rendkívüli” eseménynek a bank életében, az utóbbi [...]

Négy éven át húzódó per végére került pont július elején a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletével. Ennek nyomán az Apeh 126,4 millió forintot utalt vissza az Inter-Európa Bank (IEB) számára egy, a hitelintézet által vitatott korábbi áfa-befizetésből. Ez, az év második felében rendkívüli eredményként jelentkező bevétel számít az egyetlen “rendkívüli” eseménynek a bank életében, az utóbbi időben.

Az áprilisi közgyűlésen elhatározott bónuszrészvény-kibocsátás – cégbírósági bejegyzés hiányában – még várat magára, a meglévő papírok viszonylag jelentős tőzsdei ármozgása viszont egyes találgatások szerint éppen ezeknek a részvényeknek a megjelenésére épül. (A bónusz-részvények tőzsdei bevezetése elvben az árfolyam megfeleződésével jár majd, de hogy ez valóban bekövetkezik-e, az ma még spekuláció tárgya.)

A mérlegfőösszeg az előzetes várakozásokkal szemben a félév végén ugyan nem lépte át a 100 milliárd forintos határt, ám 23 százalékos növekedést azért sikerült elérni az egy évvel korábbi értékhez képest. Ennél jóval szerényebben, 11 százalékkal nőtt a bank adózás előtti eredménye. Mivel a pénzintézeti tevékenység eredménye gyakorlatilag változatlan maradt, a javulás a 117 millió forintos rendkívüli eredménynek tudható be.

Látványosan, 33 százalékkal nőtt ugyanakkor az IEB által bevont források összege. A kihelyezések mértéke ennél is gyorsabban, 42 százalékkal bővült. A bank nettó kamatjövedelme – 14 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbi értéket – 1,7 milliárd forintot tett ki a félév végén, ami némiképp elmarad az előzetes várakozásoktól. A kamatmarzsok összezsugorodása, az egyre kíméletlenebbé váló verseny azonban az Inter-Európa számára is meghatározza a piaci mozgásteret. Mindez természetesen határt szab a bank kétmilliárd forint körülire várt év végi eredményének is. A tőzsdei befektetők fantáziáját azonban leginkább az IEB őszre beütemezett, több mint egymilliárd forintos alaptőke-emelése mozgatja meg manapság. Az emelés pontos összege még nem ismert; 1,4 milliárdosnál nagyobb kibocsátás esetén lehetséges, hogy az igazgatóság rendkívüli közgyűlést hív majd össze.