FOTEX – Felkapaszkodóban

Messze még az aranykor: a Fotex Rt. idei első féléves nyeresége továbbra is jelentősen elmarad az 1994-es esztendő 800 millió forintjától (az éves nettó profit akkor 1,5 milliárdra rúgott). Mégis, a legújabb gyorsjelentésben közzétett 390 millió forintos adózott eredmény már több mint a duplája az előző év azonos időszakában regisztráltnak. A javulás főként annak köszönhető, [...]

Messze még az aranykor: a Fotex Rt. idei első féléves nyeresége továbbra is jelentősen elmarad az 1994-es esztendő 800 millió forintjától (az éves nettó profit akkor 1,5 milliárdra rúgott). Mégis, a legújabb gyorsjelentésben közzétett 390 millió forintos adózott eredmény már több mint a duplája az előző év azonos időszakában regisztráltnak. A javulás főként annak köszönhető, hogy miközben a Fotex-csoport árbevétele nagyjából a hazai kiskereskedelmi forgalom bővülésével megegyezően (13,3 százalékkal, 17,7 milliárd forintra) gyarapodott, addig költségei az átszervezések nyomán csupán 10 százalékkal nőttek. Ráadásul a csoportszintű árréstömeg is nagyobb lett 18 százalékkal.

A Duna Plazában korábban elfoglalt pozíciók első szembetűnő sikere a háztartási elektronika terén kimutatható látványos – közel 50 százalékos – forgalombővülés. A 4,5 milliárd forintot meghaladó üzletág növekedésében a főszerepet a fenti bevásárlóközpontban megnyitott, 4400 négyzetméteres Keravill City, illetve a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet élénkülése játszotta. A terület mérleg szerinti eredménye így is romlott, igaz a menedzsment a második félévben már nyereséggel kalkulál e divízióban.

A bútorüzletág árbevétele szintén az inflációt meghaladó mértékben, 27 százalékkal emelkedett. Itt a kereskedelem (Domus Rt.) és a gyártás (Balaton és Dália Bútorgyár) közel azonos mértékben részesedett a forgalomból. Az adózás előtti eredmény mintegy 60 millió forinttal javult a bázishoz képest. Ebből 36 millióval a legnagyobb bútoripari érdekeltség, a Domus Rt. részesedett, amely az időszakot szolid, 8 millió forintos adózott eredménnyel zárta.

Ugyancsak 27 százalékkal – közel 300 millió forinttal – növekedett a zenei üzletág konszolidált forgalma. A könnyűzenei kiadói, kis- és nagykereskedelmi érdekeltségeket összefogó divízió adózás előtti eredménye azonban csökkent.

A kristályüzletág ugyancsak 300 millióval növelte bevételeit. Itt a féléves adózás előtti eredmény – főként a dollárelszámolású külpiacokra szállító Ajka Kristály Üvegipari Kft. teljesítményének köszönhetően – megközelítette a teljes 1996-os esztendőét.

Jól teljesített a ruházati és a fotó-optikai részleg is: utóbbi adózás előtti eredménye például több mint 200 millió forinttal emelkedett. Veszteséges volt viszont a papíráruk és egyéb háztartási eszközök kereskedelme – e téren a szükségesnek ítélt átszervezések az első félévben megtörténtek. A háztartás-vegyipari és a kozmetikai szegmensben az árbevétel szinten maradt, miközben az eredmény több mint 40 százalékkal javult (a menedzsment várakozása szerint a veszteség az év végére megszűnik).

A gyorsjelentésből kirajzolódó tendenciák alapján a Fotex-csoportnak jó esélye van arra, hogy az idei adózott eredménye újra meghaladja az egymilliárd forintot. Ekkor a Fotex-részvények P/E mutatója – az augusztus közepén jellemző 238 forintos árszinten – egy hajszállal elmaradna a 15-ös értéktől, ami a Budapesti Értéktőzsdén ma az átlagot testesíti meg. A papírok árfolyamának másik érdekes tulajdonsága, hogy az egy részvényre jutó vagyon (260 százalék) még mindig magasabb a tőzsdei árfolyamnál.