BORSODCHEM – Volt jobb

Elsősorban az alapanyagárak kedvezőtlen alakulása miatt a második negyedév sem hozott átütő sikert a BorsodChem számára. A féléves eredmény csupán 8 százalékkal javult az előző év hasonló időszakához képest. Ennek fényében sovány vigasz, hogy az árbevétel dinamikus növekedést mutat. (A gyenge eredményhez azonban hozzátartozik, hogy a társaság amortizációja meglehetősen magas – enélkül az eredmény 16 [...]

Elsősorban az alapanyagárak kedvezőtlen alakulása miatt a második negyedév sem hozott átütő sikert a BorsodChem számára. A féléves eredmény csupán 8 százalékkal javult az előző év hasonló időszakához képest. Ennek fényében sovány vigasz, hogy az árbevétel dinamikus növekedést mutat. (A gyenge eredményhez azonban hozzátartozik, hogy a társaság amortizációja meglehetősen magas – enélkül az eredmény 16 százalékkal növekedett volna.)

Bár a BorsodChem nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ne csupán egytermékes, kizárólag a vegyipari ciklusoktól függő gyártó legyen, mégis alapanyagköltségei és késztermékei világpiaci áralakulásának kitéve kénytelen lavírozni. A világpiac pedig nem igazán kedvezett a cég számára. A PVC-gyártáshoz szükséges etilén kilónkénti ára 4 százalékkal, 1,02 márkára emelkedett (ami történelmileg is nagyon magas érték), s ezt nem volt képes ellensúlyozni a PVC kilónkénti árának 4,8 százalékos, 1,3 márkás szintre történő emelkedése sem.

A másik fő termék, az MDI árának változása gyakorlatilag elhanyagolható. (A tiszta MDI kismértékben emelkedő áron volt eladható, a nyers formában értékesített termék ára viszont hasonló mértékben csökkent.) A szintén jelentős tételű marónátron-értékesítés pedig úgyszintén csökkenő árakon történt.

Igazán javuló tendenciát csak az árbevétel alakulása mutatott. A 39 százalékos bővülés a későbbiekben feltehetőleg az eredmény növekedésében is megmutatkozik majd. A javulás oka egyrészt a BorsodChem időközben jelentősen megnövekedett termelőkapacitásaiban és hatékonyabb kereskedelmi tevékenységében keresendő; másrészt természetesen komoly szerepet játszott benne az alapanyagok és késztermékek árának együttes növekedése is.

A tőzsdén persze a legnagyobb érdeklődés az eredményalakulást kíséri. Márpedig ebből a szempontból – különösen a rekordnyereséget bejelentő TVK-val összehasonlítva – jelenleg nem lehet a BorsodChemről túl sok pozitívat elmondani. A harmadik negyedévtől a szokásos évi leállás miatt kevés jó várható, és e cégnél a saját részvények állománya sem jelent akkora tartalékot, mint például a TVK esetében. A BorsodChem ugyanis a félév során, tőzsdei önkötéssel a piaci ár közelébe hozta saját részvényei nyilvántartási értékét, így ebből további nyeresége nem várható. A korábban több elemző által 9 milliárd forintnyira becsült éves eredmény eléréséhez így igencsak jó második félév kellene.

A távolabbi kilátások viszont már nem ennyire rosszak. A BorsodChem termékei továbbra is eladhatók, így a folyamatos kapacitásbővítések idővel nyilván eredményt hoznak. Az etilén és a PVC közötti árolló pedig – úgy tűnik – nyílni kezdett: míg az előbbi – ha kismértékben is, de – csökkenő árakon forog a világpiacon, a PVC ára egyelőre tovább emelkedik. Ennek nyomán jövőre várhatóan már az eredményben is határozottabb javulás mutatkozik majd.