A TERÜLETFEJLESZTÉS INTÉZMÉNYEI

Országos Területfejlesztési Tanács (OTT) Feladata egyebek mellett a területfejlesztési politika kialakítása, az országos és a regionális fejlesztési programok, a központi, az ágazati és a térségi elképzelések összehangolása. Tagjai a megyei területfejlesztési tanácsok (MTT) képviselői régiónként (legfeljebb hat fő), az országos gazdasági kamarák elnökei, az Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának képviselője, az érintett miniszterek, a [...]

Országos Területfejlesztési Tanács (OTT)

Feladata egyebek mellett a területfejlesztési politika kialakítása, az országos és a regionális fejlesztési programok, a központi, az ágazati és a térségi elképzelések összehangolása. Tagjai a megyei területfejlesztési tanácsok (MTT) képviselői régiónként (legfeljebb hat fő),

az országos gazdasági kamarák elnökei, az Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának képviselője, az érintett miniszterek, a főpolgármester, az országos önkormányzati érdekszövetségek közös képviselője.

Regionális Fejlesztési Tanács (RFT)

A megyehatáron túlterjedő területfejlesztési feladatok ellátására az MTT-k hozhatják létre.

A fővárosi agglomeráció és a Balaton térségében a területfejlesztési törvény kötelezővé tette megalakulását, de idén nyárra már valamennyi tervezési-statisztikai régióban alakult ilyen. Tagjai a területén lévő MTT-k elnökei, az érintett miniszterek képviselői, a gazdasági kamarák egy-egy képviselője és az érintett területfejlesztési önkormányzati társulások legfeljebb hat képviselője, a fővárosi agglomeráció és a balatoni tanács esetében a kormány képviselője, előbbiben a főpolgármester is.

Megyei Területfejlesztési Tanács (MTT)

A megyében összehangolja a kormányzat, a helyi önkormányzatok, azok területfejlesztési társulásai és a gazdasági szervezetek fejlesztési elképzeléseit; kidolgozza a megye hosszú távú területfejlesztési koncepcióját; részt vesz a különböző támogatások elosztásának döntés-előkészítésében és dönt a hatáskörébe utalt pénzeszközök felhasználásáról. Tagjai a megyei közgyűlés elnöke, a területén lévő megyei jogú városok polgármesterei, a környezetvédelmi

és területfejlesztési miniszter képviselője, a területi gazdasági kamarák és a területfejlesztési önkormányzati társulások képviselői, a megyei munkaügyi tanács képviselője.

Területfejlesztési önkormányzati társulás

A települési önkormányzatok hívhatják életre közös területfejlesztési programok kialakítására és az ehhez szükséges pénzalap létrehozására.

Országos Területfejlesztési Központ (OTK)

Ellátja a miniszter és a kormány képviseletét az MTT-kben, szakmailag támogatja

a területfejlesztési kezdeményezéseket, segíti az EU regionális politikájához illeszkedő együttműködést, ellátja az OTT titkárságának feladatait.