SIEMENS-ÉRDEKELTSÉGEK MAGYARORSZÁGON – Német birodalom

A közép-kelet-európai országok közül Magyarországon a legfejlettebb a Siemens-birodalom, amit bizonyít az is, hogy napjainkig a régióban egyedül itt kapta meg az anyacégtől a csoport a nemzeti vállalat státust. Ilyen minőségében a magyar, az olasz, az osztrák, a svájci és a görög csoportokkal alkot közösséget a Siemensen belül, azaz a hazai Siemens cégek de facto már az Európai Unióhoz tartoznak.

A Siemens magyarországi érdekeltségei mélyen beágyazódtak a hazai ipari termelés struktúrájába. Ez egyrészt azért volt lehetséges, mert a Siemensnek több mint százéves gyártási hagyományai vannak itt, másrészt pedig azért, mert a Siemens-csoport már működő vállalatok vásárlásával terjeszkedett Magyarországon. A Siemens, negyven év kihagyástól eltekintve, 1887 óta folyamatosan jelen van Magyarországon: a német vállalaté volt például az első hazai vegyes vállalatok egyike, az 1974-ben alapított Sicontact Kft. – jóllehet igazi terjeszkedése csak 1990-ben kezdődött meg.

Mindennek hátterében az áll, hogy a Siemens olyan világvállalat, amelyik a német piacon már nemigen tudja növelni forgalmát, sőt az idei üzleti évben ottani eladásai vissza is estek az előző év hasonló időszakához képest. Így a cégcsoport elsősorban Közép-Európában, Amerikában és Ázsiában terjeszkedik. A Siemens üzleti filozófiája ugyanis az, hogy az értékteremtés földrajzi megoszlása közelítsen az értékesítéshez. Jelenleg ugyan még a Németországon kívüli termelésében alacsonyabb a hozzáadott érték, de a globalizációnak nevezett gyártási koncentrációval ez egyre inkább megváltozik. Ugyanakkor a koncentrált termelés miatt a beszállítók egyre nagyobb volumenű megrendelésekre számíthatnak, ami érvényes a Siemens hazai “holdudvarára” is – magyarázta Hetényi Péter a Siemans AG magyarországi képviselője, a Siemens Rt. (SRt.) elnök-vezérigazgatója.

A magyar Siemens-cégek múlt évi forgalma elérte a 60 milliárd forintot, s tavaly összességében már nyereségen működtek. (Lásd grafikonunkat!) A csoport forgalmához a legnagyobb mértékben az energetikai és a kommunikációs ipar járult hozzá. A német Siemens AG (SAG) legnagyobb magyarországi érdekeltségei a Siemens Rt., a Magyar Kábel Művek Rt. és a Siemens Telefongyár Kft. A közvetlen és közvetett Siemens-tulajdonban lévő magyarországi vállalatok a tulajdonosi struktúrát tekintve az anyacég üzletágaihoz kapcsolódnak. A nemzeti vállalatként kezelt és az itthoni Siemens cégeket képviselő Siemens Rt. közvetlenül a SAG tulajdona, a kábelművek és a telefongyár pedig az anyacég közvetett tulajdonában van. A cégcsoport már több mint húsz vállalatból áll, és ezek a múlt év végén már összesen 4300 főt foglalkoztattak.

Ma a hazai Siemens-csoport fő tevékenységi területe a kommunikáció, a közlekedés, az információ, az orvostechnika és az energetikai ipar, s az itthoni Siemens cégek alapvető feladata a hazai és a régió piaci igényeink kielégítése. A sikeres tevékenység egyik bizonyítéka, a Siemens vállalatcsoport egyik legnagyobb hazai megrendelése: a MÁV 1997-2000 közötti vasút-villamosítása, ami a SAG és az SRt. fővállalkozásában valósul meg, mintegy 28 milliárd forint értékben. A hazai Siemens cégek másik feladata a Siemens-csoport globalizációs stratégiájában való részvétel, aminek legjobb példája a bicskei “szilícium völgy” megalapítása – mondta Hetényi Péter, akitől megtudtuk, hogy a Magyar Kábel Művek Rt. főleg az erősáramú kábelgyártásban kap központi szerepet, míg az új bicskei gyár a Siemens elektronikai alkatrészek előállítója.

A Siemens lépcsőzetesen építi ki ezeket a gyártóközpontokat, s az elektronikai termelésben például azért Magyarországra esett a választás – magyarázta Hetényi Péter – mert itt gazdaságosan, versenyképesen lehet termelni, a fejlesztéshez kreatív munkaerő áll rendelkezésre, a földrajzi elhelyezkedés pedig kedvező a logisztikai rendszer számára. Az elektronikai alkatrészeket korábban a müncheni gyárban állították elő, ezt telepítették Bicskére. A gyártás honosítása után a fejlesztés nagy részét, illetve a logisztikai központot is a bicskei céghez telepítették át.

A magyarországi beruházás jelentőségét mutatja, hogy az utóbbi években a Siemens elektronikai tevékenysége az információtechnológia és félvezetőtechnika felé tolódott el. Az anyavállalat, a SAG 17 fő üzletága az ipari tevékenységben és a szolgáltatásban több mint 200 területen van jelen. A hazai Siemens cégek stratégiai célja, hogy a hozzáférhető szegmensekben összességében 15 százalék körüli piaci részesedést érjenek el.

A Siemensre, mint a többi világvállalatra is jellemző, hogy beszerzéseiket csak piaci szempontok vezérlik, ami olcsóbb és jobb, azt veszik meg. Ezért is lehet előnyös a hazai beszállítók számára a Siemens központosított gyártása, mert versenyképes termék esetén nyilvánvalóan nőhet a megrendelés volumene.

Az idén jelentős változás következik be a SAG, így a magyar Siemens cégek életében is, hiszen október 1-jétől kezdi meg tevékenységét a Siemens pénzügyi központja, a Siemens Financial System, amely a fejlesztéseknek és az innovációnak teremti meg a pénzügyi hátterét. A hazai Siemens cégek egyébként kitűnő financiális helyzetben vannak, s a pénzpiacon is kiváló pozíciókkal rendelkeznek: a bankok sorban állnak, hogy hitelezhessenek nekik.

Címkék: Hetilap: Gazdaság