Rekordok nyara

IDÉN ÖTMILLIÓ TONNÁS BÚZATERMÉS VÁRHATÓ. Ugyanakkor elhúzódik a betakarítás: eddig csupán a termés 70 százalékát aratták le a kombájnok. A kalászos gabonák közül az őszi árpa betakarítása befejeződött, a tavaszi árpa felét szintúgy learatták, a rozs többsége viszont még a földeken van. JÚNIUSBAN TOVÁBB NŐTT AZ IPARI TERMELÉS. Előzetes KSH-adatok alapján az ipari termelés 1997 [...]

IDÉN ÖTMILLIÓ TONNÁS BÚZATERMÉS VÁRHATÓ. Ugyanakkor elhúzódik a betakarítás: eddig csupán a termés 70 százalékát aratták le a kombájnok. A kalászos gabonák közül az őszi árpa betakarítása befejeződött, a tavaszi árpa felét szintúgy learatták, a rozs többsége viszont még a földeken van.

JÚNIUSBAN TOVÁBB NŐTT AZ IPARI TERMELÉS. Előzetes KSH-adatok alapján az ipari termelés 1997 júniusában az előző év azonos időszakához viszonyítva 15,1 százalékkal nőtt, ami részben az 1996. júniusi termelés alacsony szintjének következménye. Az előző hónaphoz képest az ipari termelés (szezonálisan kiigazított indexek szerint) 3,8 százalékkal emelkedett. A termelés volumene az első félévben 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 1996 azonos időszakában.

RUBEL: HÁROM NULLÁVAL KEVESEBB. Jelcin elnök rendelete értelmében 1998. január elsejétől denominációt hajtanak végre, azaz ettől kezdve ezer régi orosz rubel ér majd egy újat. A kormánynak a rendelet értelmében szeptember elsejéig ki kell dolgoznia a pénzcsere részletes programját. Az orosz központi bank utasítást kapott az új érmék és bankjegyek elkészítésére: érdekesség, hogy a pénzreform következtében ismét megjelenik majd a forgalomból korábban már “kiveszett” kopejka. A pénzcsere nem is titkolt célja az, hogy a rubel visszaszorítsa a többi valutát a lakossági forgalomban, hiszen az orosz polgárok megtakarításaik 90 százalékát még mindig konvertibilis valutába fektetik.

TÚL A NYOLCÉVES CSÚCSON A DOLLÁR. Az amerikai dollár folytatta menetelését a nemzetközi piacokon: előbb beállította, majd hamarosan meg is döntötte a nyolc évvel ezelőtti 1,874 német márkás árfolyamrekordot, s kedden már 1,88 német márkát adtak egy dollárért.

ÚJABB HATÁRT LÉPETT ÁT A BUX. Korábban sohasem látott magasságokba emelkedett a Budapesti Értéktőzsde indexe: a hétfői 7972,90-hez képest a keddi záráskor már 8168,13 ponton állt a BUX, de napközben elérte a 8280,89 pontos értéket is. Különösen feltűnő volt a Mol árfolyamának emelkedése: három nap alatt több mint tíz százalékkal nőtt a papírok értéke.

CSÖKKENTEK A VÁLLALKOZÓI KAMATOK. Az előző hónapnál kisebb ütemben ugyan, de tovább csökkentek júniusban a vállalkozói kamatok. Az MNB jelentése szerint a vállalkozások egy évnél rövidebb lejáratú forinthiteligénye több mint 30 százalékkal (33,7 milliárd forinttal), az egy éven túl lejáróké pedig csaknem 25 százalékkal (15,8 milliárd forinttal) nőtt.

NYOLCVANEZREN A LAKÁSTAKARÉK-PÉNZTÁRAKBAN. A tapasztalatok szerint a lakástakarék-pénztárakkal eddig szerződést kötött közel nyolcvanezer ügyfél többsége az azonnali hitelfelvétel reményében száll be ebbe az előtakarékossági formába. A három pénztár közül egyébként egyelőre a Fundamenta vezet 36 ezer szerződéssel, őt követi a Lakáskassza 23-mal, és az OTP Ltp. szerződésállománya is 20 ezer körül van.

MÉGIS ELINDULHAT AZ ÍRISZ TV. A kereskedelmi tévépályázaton vesztes nemcsak az ORTT-elleni perrel bizonyítja, hogy nem nyugszik bele a vereségébe, hanem azt is fontolgatja: mégis elindítja kereskedelmi adóját, műholdon, kábelen vagy regionális sugárzásban.