DÖMPING

Mivel két és fél évvel ezelőtt még ipari park sem nagyon volt az országban, az Ipari Parkok Egyesület (IPE) létrehozása is túlzásnak tűnt. Ám ahogy a kormány beindította – pénzzel megspékelt programjait -, úgy szaporodtak az ehhez hasonló szervezetek. A Magyar Tudományos-, Technológiai- és Ipari Parkok Szövetsége (MATTIP) februárban jött létre, majd kisvártatva megjelent a [...]

Mivel két és fél évvel ezelőtt még ipari park sem nagyon volt az országban, az Ipari Parkok Egyesület (IPE) létrehozása is túlzásnak tűnt. Ám ahogy a kormány beindította – pénzzel megspékelt programjait -, úgy szaporodtak az ehhez hasonló szervezetek. A Magyar Tudományos-, Technológiai- és Ipari Parkok Szövetsége (MATTIP) februárban jött létre, majd kisvártatva megjelent a színen egy újabb szövetség, amely az előzőtől csak annyiban különbözik, hogy elhagyta a magyar jelzőt. A MATTIP elnöke Emőd Judit, az IPE korábbi főtitkára – aki külkereskedő lévén sok országban járt – már 1989 óta szorgalmazza az ipari parkok hálózatának létrehozását.

A MATTIP-nek 34, az IPE-nek 46, míg a TIIP-nek csupán néhány tagja van, sőt, a MATTIP és a TTIP várhatóan hamarosan egyesül. Mindenesetre jellemző a helyzetre, hogy a MATTIP szeptember 30-a és október 4-e között befektetői konferenciát tart, míg néhány héttel később az IPE is. Emellett más pénzen – és lehetőségen – is kénytelenek osztozni a szervezetek. A kérdés csupán az: egészséges versenynek, vagy a parkinsoni növekedésnek vagyunk-e tanúi?

Címkék: Hetilap: Gazdaság