MVM-ERŐMŰFEJLESZTÉS – Megapályázat

Kiírta a jövő évtizedben létesítendő erőművekre vonatkozó kétfordulós tenderét a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. E szerint 2001 és 2003 között 20 és 200, 2004 és 2006 között pedig 200 megawattosnál nagyobb kapacitású erőművek létesítésére számít a hazai villamosenergia-rendszer irányítója. A beruházások összértéke 2-3 milliárd dollár.

Az MVM által a hét elején kiírt erőműpályázat azért elkerülhetetlen, mert 2010-ig a kormány számításai szerint 3800 megawattnyi kapacitásfejlesztésre van szükség, részben a 2100-2300 megawattnyi elavuló blokk kiváltása miatt.

A pályázóknak szeptember 30-ig kell beadniuk ajánlataikat, s legalább akkora erőművel és saját tőkével kell rendelkezniük, mint amelyek megfelelnek az ajánlatukban szereplő erőmű paramétereinek. Az első tenderre 4-5, a másodikra 2-3 győztest hirdetnek a második forduló után. Az első pályázat esetében 800 plusz-mínusz 200, míg a másodiknál 1100 plusz-mínusz 300 megawatt kapacitású ajánlat nyerhet. Az első forduló után a kiíró határozza meg az újabb forduló időpontját – ugyanakkor fenntartja a jogot arra, hogy eredménytelennek nyilvánítsa a pályázatot illetve, hogy mégse adjon ki a fenti kapacitásokra engedélyt. Ha sikeres lesz a pályázat – amelyről legkorábban egy év múlva várható döntés – a nyertesek megkapják az ipari miniszter energiahordozó-kiválasztást jóváhagyó nyilatkozatát, valamint az MVM, mint szállító áramvásárlási szándéknyilatkozatát. Ezután a beruházóknak a Magyar Energia Hivataltól (MEH) kell előzetes létesítési engedélyt kérniük. Szabó Imre, a MEH főigazgatója úgy vélekedett, hogy az eredményhirdetés után “még sok minden történhet”, bár a tender és az előzetes létesítési terv elbírálási szempontjai hasonlóak. A legfontosabb bírálati szempontok a többi ajánlathoz mért legkisebb költség (tehát a termelői villamosenergia-ár) elve, a környezetvédelmi normák betartása, az ellátás biztonsága, a tüzelőanyag-fajták minél szélesebb skálája, a tartalékok megléte, valamint a kedvező megtérülési mutatók. Az első tenderen nukleáris egységre vonatkozó ajánlat nem indulhat, földgáztüzelésű ajánlatokra viszont 50 százalékban számítanak. A második tenderen viszont a földgáztüzelést zárták ki. A MEH előzetes létesítési engedélyének birtokában a beruházónak 200 megawattos ajánlat alatt az ipari miniszter, 200-600 között a kormány, 600 felett pedig a parlament adhat hozzájárulást az erőmű-létesítési eljárás megkezdéséhez. Bakács István, az MVM fejlesztési és stratégiai igazgatója lapunk kérdésére úgy vélte: erről legkorábban 1999-ben lehet szó. Az igazgató elmondta azt is, hogy a termelt villamos energia tekintetében kilowattóránként 10 forint körüli ajánlatokra számítanak.

Mind ez idáig csupán a német RWE-EVS konzorcium jelentette be hivatalosan, hogy indulni kíván a második tenderen, a bükkábrányi lignitvagyonra alapozott kétszer 500 megawattos erőművel, 300 milliárd forintos beruházással. Elvileg a Paksi Atomerőmű bővítése is számításba jöhet, és szintén reális lehetőség látszik importkőszénnel működő erőművek telepítésére a Duna mentén.

Címkék: Hetilap: Röviden