Késő bánat

MILLIÁRDOS ÁRVÍZKÁROK. Minden eddigi becslésnél magasabb számokat hozott nyilvánosságra a csehországi és lengyelországi árvízkárokról a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Münchener Rückversicherung. A nem végleges adatokon alapuló számításaik szerint a két országban egyenként 3-5 milliárd márka összegű, együttesen tehát akár 10 milliárd márkát is elérő pusztítást okozott az áradás. A magyar kormány egyébként múlt heti ülésén [...]

MILLIÁRDOS ÁRVÍZKÁROK. Minden eddigi becslésnél magasabb számokat hozott nyilvánosságra a csehországi és lengyelországi árvízkárokról a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Münchener Rückversicherung. A nem végleges adatokon alapuló számításaik szerint a két országban egyenként 3-5 milliárd márka összegű, együttesen tehát akár 10 milliárd márkát is elérő pusztítást okozott az áradás. A magyar kormány egyébként múlt heti ülésén 200 millió forint rendkívüli támogatást szavazott meg a Dunán és a Lajtán kialakult (azóta már mérséklődött) árvízhelyzet enyhítésére, és a folyamatban lévő árvízvédelmi munkákra.

APEH-ELLENŐRZÉSEK TAPASZTALATAI. Az Apeh az első félévben 137 ezer ellenőrzést fejezett be, s ezek során az ellenőrök összesen 23,5 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg. Az adóhatóság emiatt 8,5 milliárd forint bírságot és 7,5 milliárd forint késedelmi pótlékot rótt ki. A kiutalásokat megelőző ellenőrzések révén 13,4 milliárd forint jogosulatlan igénylést tárt fel az Apeh. A visszatartott összegből 11,1 milliárd forintot az áfa-törvény megsértése miatt nem fizetett ki az adóhatóság.

HÓDÍT A VEGYES VÁLLALKOZÁS. 1997 első félévében 2104 újonnan alakult külföldi illetőségű vállalkozás adatait regisztrálta a KSH. Az új alapítású, külföldi érdekeltségű cégek révén bejövő tőke 18 milliárd forint volt, amelynek 70 százalékát a második negyedévben bejegyzett cégek hozták az országba, tehát az év eleji viszonylag lassú beáramlási ütemet élénkülés követte. Az új vállalkozások 60 százaléka kizárólagosan határokon túli tulajdonosa van, ám a beáramlott külföldi tőkének mindössze 30 százaléka került ezen cégekhez, 70 százalékát ugyanis vegyes tulajdonú vállalkozásokban jegyezték be. 1996-ban még ezzel ellentétes volt a befektetett külföldi tőke megoszlása.

KEVESEBB GAZDASÁGI SZERVEZET. Magyarországon az első félév végén mintegy 790 ezer gazdasági szervezet működött, 1115-tel kevesebb, mint január 1-jén. A cégek 32 százaléka társas, 59 százaléka egyéni, 7 százaléka nonprofit vállalkozás, 2 százaléka pedig költségvetési szervezet – jelentette a KSH. Változatlanul a kft. a legnépszerűbb társasági forma: ezek köre fél év alatt 13 379-cel gyarapodott. Nőtt a betéti társaságok száma is, mégpedig 10 482-vel. Az egyéni vállalkozások száma viszont 29 ezerrel csökkent az első félévben – többnyire az egyéni vállalkozást mellékfoglalkozásként űzők adták vissza igazolványukat.

ÖTÉVES REKORDOT DÖNTÖTT A DOLLÁR. Évek óta nem látott szinteket ér el a dollár árfolyama az európai és az ázsiai tőzsdéken: a londoni tőzsdén például a dollárárkurzus a hét elején már megközelítette az 1989 novemberében mért csúcsot (akkor 1 dollár 1,869 márkát ért). Júliusban a dollár már 5,4 százalékot erősödött a márkához képest. Elemzők szerint ez két ténynek tudható be: az amerikai gazdaság látványosan és infláció nélkül növekszik, a tervezett euró viszont gyengének ígérkezik, mert az eredetinél enyhébb lesz a részt vevő országok elbírálása.