FÚZIÓK ÉS REKORDNYERESÉGEK – Bajor nász

Németország második legnagyobb bankja jön létre, ha végrehajtják a Bayerische Vereinsbank (BV) és a Bayerische Hypotheken und Wechselbank (Hypo-Bank) napokban bejelentett fúziós tervét. Az ügylet eredményeképpen München pénzügyi központ szerepe is erősödne. A tengerentúlról is bankházasságról szóló hírek érkeztek, a kérő a First Union, a menyasszony a Signet Banking.

Münchenben működik majd Németország második legnagyobb pénzintézete, amely a Bayerische Vereinsbank és a Hypo-Bank egyesülése révén jön létre.

Az új, Bayerische Hypo und Vereinsbank nevet felvevő bank mérlegfőösszege az 1996-os számok alapján minimum 743 milliárd márka lenne. Emlékeztetőül: a német bankrangsort vezető Deutsche Banké 886 milliárd márka.

A bejelentés nem okozott meglepetést a pénzvilágban, ott ugyanis már egy éve számítanak a lépésre. Igaz, korábban arra spekuláltak, hogy a BV a Deutsche Bankkal, a Hypo pedig a Dresdner Bankkal tart kézfogót.

Szakértői vélemények szerint mintegy 1,3 milliárd márkába kerül majd a pénzintézet átalakítása, rendbetétele, amelynek során várhatóan ötezer munkatárstól is megválnak a jelenlegi összesen negyvenezerből. Az egyesülés évi 1 milliárd márka költség megtakarításával kecsegteti a részvényeseket. A fúzió terve még közgyűlési áldásra, valamint a szövetségi kartellhatóság jóváhagyására vár.

A másik bankkézfogó híre az Egyesült Államokból, közelebbről Virginiából érkezett. A napokban két regionális bank, a First Union és a Signet Banking jelentette be, hogy egyesül. A tranzakció révén, amelynek értéke 3,25 milliárd dollár, az amerikai bankrangsor eddigi hatodik helyezettje, a First Union Virginia első számú bankja lesz. A First Union eszközeinek értéke 143 milliárd dollárra rúg, míg a Signet Banking 12 milliárd fölött rendelkezik.

A napokban egyébként nyilvánosságra hozták az Egyesült Államok bankjainak második féléves teljesítménymutatóit. A First Union a nyereség alapján felállított rangsorban nem szerepel az első nyolc között.

A listavezető a Citicorp, amely a második negyedévben 7,3 százalékkal növelte első negyedéves 952 millió dolláros nyereségét. Ezzel féléves adózott eredménye 2,02 milliárd dollárra rúg, szemben 1996 első félévének 1,87 milliárdjával. Az üzemi tevékenység forgalma 11,37 milliárd dollár volt, amely meghaladta 1996 hasonló időszakának teljesítményét, annak ellenére, hogy a bankkártya üzletágban, amelynek bevétele 471 millió dollár volt, 3,1 százalékos piacvesztést kellett elkönyvelni.

Címkék: Hetilap: Gazdaság