VILÁGBANKI ÉVZÁRÓ – Hitelrekord

Rekordösszeget, majd 20 milliárd dollárt kölcsönzött a Világbank a június végén zárult pénzügyi évében. A hitelekből ezúttal a legtöbb Kínának jutott, a második helyen Oroszország áll.

A közös Világbank néven illetett két intézmény – a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD), valamint a Nemzetközi Fejlesztési Társulás (IDA) – ez előző évhez képest 700 millió dollárral több hitelt folyósított 1997-ben. (A Világbank-csoport többi tagjáról (IFC, MIGA) egyelőre nem hoztak nyilvánosságra adatokat.)

Másként alakult viszont a jóváhagyott kölcsönök mértéke, amely már egy ideje évről évre csökken. Az elmúlt esztendőben összegük 19,1 milliárd dollár volt, ami jó kétmillióval kevesebb az előző évinél. Mindez az elvárásoknak megfelelően történik – jelentette ki a Világbank illetékese. A bank ugyanis hitelportfóliója javításán fáradozik, ez pedig ilyen áldozatokat kíván.

A legnagyobb hitelfelvevő tavaly Kína volt, a Világbank kasszájából ezen országnak 2,8 milliárd dollár jutott. Ázsia keleti és déli végein a hitelprogramok részint az energia- és a közlekedési szektor fejlesztését szolgálták, részint pedig az egészségügy javítását célozták. A második helyre Oroszország “futott be” 1,71 milliárd dollárral. Az ország azonban így is rekorddal dicsekedhet: az Európába és Közép-Ázsiába eddig jutott kölcsönök közül a legnagyobb – 800 millió dolláros – itt ért célba. A hitel egyébként a szociális védőháló foltozására szolgál.

A hitelfelvevők sorában India majd Argentína következett, Magyarország a maga 292,7 millió dollárnyi kölcsönével tavaly a mezőny közepén állt. Ebben az évtizedben egyébként az ország a Világbanktól összesen közel kétmilliárd dollárhoz jutott – derül ki a nemzetközi pénzügyi szervezet adataiból. A Közép-Kelet-Európának és Közép-Ázsiának nyújtott hitelek összege az elmúlt hét évben összesen megközelítette a 30 milliárd dollárt. A régió rangsorát Oroszország vezeti közel 8,2 milliárd dollárral, utána – feleennyivel – Lengyelország következik, majd Törökország, Románia és Ukrajna folytatja a sort.

Afrikában – ellentétben a már említett kontinensekkel – az IDA játssza a jelentősebb szerepet. A piaci kondíciók mellett kölcsönt felvenni képtelen országok számára a gazdagabb kormányzatok biztosítják ezúton a forrásokat. Tavaly összesen 6 milliárd dollárnyi hitel talált így gazdára, ennek közel egyharmada Afrikában. Belőle a legtöbb a mezőgazdasági és az energiaszektornak és a városfejlesztésnek jutott. Az IBRD kötvénykibocsátások révén jut hitelezhető pénzhez, melyből tavaly 14 milliárdnyit helyezett ki.

Címkék: Hetilap: Gazdaság