OTC- ÉS BÉT-ÖSSZEVETÉS – Szárnyaló BUX, lemaradó árampapírok

A tőzsdén kívüli részvénypiac szépreményű blokkjának, a hat áramszolgáltató társaság - Dédász, Démász, Elmű, Édász, Émász, Titász - papírjainak az elmúlt három hónapbeli teljesítményét összehasonlítva a BUX kosarában szereplő tőzsdei részvényekkel meglepő eredményre jut a szemlélődő.

Míg a BUX értéke a vizsgált időszak alatt 5800 pontról egészen 7440 pontig szárnyalt, az áramszolgáltatók árfolyamváltozásait leginkább tükröző NAX (Napi Áramszolgáltató Index) index az április végi 562 pontos értékről csupán 600 pontig emelkedett. A NAX szolid, 6,67 százalékos negyedéves emelkedésével áll tehát szemben a BUX több mint négyszeres, 28,2 százalékos ugrása. Az eltérő ütemű emelkedés ráadásul még szembetűnőbb az április végén és a hét elején hirdetett OTC-árak tükrében. Ezek szerint ugyanis a vizsgált időszakban jelentősebben, 100 százalékról 120 százalékra csupán egyetlen árampapír, az Elmű-részvények árfolyama emelkedett, ami az Elműnek a NAX-ban betöltött 33,1 százalékos súlya miatt jórészt magyarázza is a 6,67 százalékos növekedést. Ugyanakkor kisebb-nagyobb ingadozásokkal tarkítva, de a Dédász 65, a Démász 69 százalék körül stagnált, míg az Édász 80 százalékról 83, a Titász pedig 59,5 százalékról 61,5 százalékra lépegetett csupán fel.

A NAX-nak a BUX-hoz viszonyított gyengébb szereplésében minden bizonnyal szerepet játszott az ÁPV Rt. által határozottan ígért második kárpótlási jegy-árampapírcsere-akció. A piaci szereplők jó része ugyanis egyrészt fél a jegycsere során esetleg piacra zúduló olcsó részvényektől. Másrészt abban bízik, hogy a csere során szerezhet majd e csomagokból. A másik lényeges ok éppen a tőzsde szárnyalásában keresendő. Az áramszolgáltatók piacán komoly szerepet játszó hazai befektető réteg ugyanis a tőkéjének jelentős részét – meglovagolva a látványos árfolyam-emelkedést – tőzsdei részvényekbe csoportosította át, míg az OTC-piacon csökkentette portfólióját. A leglátványosabban egyébként ez a jelenség a Mol Rt. részvényeinek május közepén lezajlott jegyzésekor volt tettenérhető, amikor is a NAX három hét alatt 32 pontot csökkent. A harmadik ok lehet, hogy az árampapírok piacán főszerepet játszó szakmai befektetők komolyabb konkurencia híján csak a jelenlegi árszinten vagy egyáltalán nem vásárolnak.

A jövőre nézve azonban a BUX-NAX növekedési arányok könnyen változhatnak, hiszen az árampapírok a tőzsdei részvényekhez képest egyre olcsóbbá válnak. Ezzel párhuzamosan eljöhet az az idő, amikor a befektetők a tőzsdei további emelkedésében már nem bízva újra az OTC-piacról töltik fel portfoliójukat. Az ÁPV Rt.-s csere pikantériája pedig az utóbbi időkben meglehetősen magas, stabilan a címletérték 80 százaléka fölött forgó kárpótlásijegy-árfolyam lehet. Ennek tükrében ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy a csere során a mostani piaci árfolyamnál olcsóbban lehet majd részvényekhez jutni.