MALÉV-CSOMAG – Római átszállás

Tőkeinjekcióval támogatja a Malév Rt. új, többlépcsős privatizációs stratégiáját a kormány. A magyar fél képviselői Rómába utaztak, hogy az Alitalia 30 és a Simest olasz állami befektetési társaság 5 százalékos Malév- részesedésének visszavásárlásáról tárgyaljanak.

A Malév privatizációs stratégiájáról múlt héten elfogadott kormányhatározat értelmében a 7,7 milliárd forint jegyzett tőkéjű részvénytársaság alaptőkéjét mintegy 4,5 milliárd forinttal megemelik az alaptőkén felüli vagyonból. Emellett az ÁPV Rt. szervezésében 20-25 millió dolláros tőkejuttatást kap a cég, amelyet a későbbiekben szintén alaptőke-emelésre fordítanak. A kormány hozzájárult ahhoz is, hogy a Malév 2000. január elsejéig 60 millió dollár kormány által garantált hitelt vehessen fel. A légi közlekedési vállalat 50 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagja nemzeti tulajdonban marad, amiből 25 százalék plusz egy szavazat a tartós állami tulajon aránya. A magánosítás alapvető szempontja a társaság nemzeti státuszának megőrzése. Az új szakmai befektetőt pályázat útján keresik. A részvények legfeljebb 10 százalékához a dolgozók kedvezményesen juthatnak hozzá a tavaly 346 millió forint adózott eredménnyel működő cégnél.

Az új privatizációs stratégia kidolgozására annak nyomán került sor, hogy az olasz szakmai befektetőnek meg kell válnia a Malév-részesedésétől. Az Európai Unió brüsszeli Bizottsága ugyanis megvitatta az anyagi csőd szélére sodródott, 90 százalékban állami tulajdonú Alitalia helyzetét, és a cég 2750 milliárd lírás állami alap-tőkeemelésére (lényegében megsegélyezésére) csak kemény feltételekért cserébe adta áldását, amelyek között a Malév-részesedés eladása is szerepel.

Címkék: Hetilap: Röviden