Esős évszak

FOLYTATÓDIK AZ ÁRADÁS. A korábbi reményekkel ellentétben, főként az ismét kedvezőtlenre fordult időjárás következtében tovább pusztít a tragikus közép-európai árvíz. Az immár öt országot (az Odera és a Neisse áradása miatt immár Németországot is) érintő katasztrófa halálos áldozatainak száma napról napra növekszik, az okozott anyagi kár felmérhetetlen. Magyarországot a második dunai árhullám sem veszélyezteti. AZ [...]

FOLYTATÓDIK AZ ÁRADÁS. A korábbi reményekkel ellentétben, főként az ismét kedvezőtlenre fordult időjárás következtében tovább pusztít a tragikus közép-európai árvíz. Az immár öt országot (az Odera és a Neisse áradása miatt immár Németországot is) érintő katasztrófa halálos áldozatainak száma napról napra növekszik, az okozott anyagi kár felmérhetetlen. Magyarországot a második dunai árhullám sem veszélyezteti.

AZ ÁPV Rt. KÉTELYEI. Komoly aggodalmakat fogalmazott meg az ÁPV Rt. felügyelőbizottsága azzal a tranzakcióval kapcsolatban, melynek keretében a Postabank Rt. a nehezen értékesíthető ingatlanait, illetve más érdekeltségeit a vagyonkezelő tulajdonában lévő részvényekre cserélné el. A testület szakmai kifogásai között szerepel az is, hogy amennyiben részvénycserét hajtanak végre, akkor az privatizációnak minősül, tehát nem lehet mellőzni a pályáztatást.

ÚJ FELSŐOKTATÁSI HELYEK. A korábbi híradásokban közölt számnál lényegesen több, 21 ezer új, költségtérítéses helyet hirdetnek meg a főiskolák és az egyetemek nappali, esti és levelező tagozatán, illetve távoktatás keretében, amelyekre augusztus 4-ig lehet jelentkezni. Amennyiben minden meghirdetett helyet betöltenek az intézmények, úgy 1997. rekordév lehet a hazai felvételik történetében: a 120 ezer jelentkező közül több mint 80 ezren kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat.

46 EZREN ÉLNEK MINIMÁLBÉRBŐL. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a vállalati szférában ma 45 800-an kapnak munká-jukért minimálbért, havi bruttó 17 ezer forintot: ők zömmel az agrárágazatban, a kereskedelemben, a textil- és a ruhaiparban dolgoznak. Tavaly októberben ugyanennek a dupláját mutatták ki a statisztikusok, viszont a mostani felmérés szerint 160 ezren vannak, akik havonta 20 ezer forintnál kevesebbet visznek haza. Szakértők szerint sokuk keresetét zsebből egészíti ki a munkaadó.

POZITÍV A FIZETÉSI MÉRLEG. Májusban a folyó fizetési mérleg 148 millió dolláros többlettel zárt, a hónap folyamán 495 millió dollár működőtőke áramlott az országba, a hó végén az ország nemzetközi tartalékai 8,4 milliárd dollárra rúgtak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentéséből. Az áruforgalom májusban 42 millió dolláros hiánnyal zárt: ebben a hónapban mind az export mind az import lényegesen kisebb volt, mint az azt megelőző hónapokban. (Lásd grafikonunkat!)

JÖN A TB-PÓTKÖLTSÉGVETÉS. A kormány várhatóan csütörtöki ülésén dönt a társadalombiztosítási alapok pótköltségvetésének kidolgozásáról. Az eredetileg 13,5 milliárd forintos deficittel elfogadott 1150 milliárd forintos tb-költségvetés átalakítását elsősorban az egészségügyi ágazat helyzete teszi indokolttá. Az egészségügyi alapnál a várható 42,8 milliárd forintos hiányt 23,6 milliárd forintra szeretné mérsékelni a kormányzat. A nyugdíjbiztosítási alapnál viszont az eddig tervezett 9,6 milliárd forintos deficittel szemben az év végére 6 milliárd forintos többletbevétellel számolnak az illetékes tárcák.