ANTENNA HUNGÁRIA – Keresőben

Legkésőbb augusztus elején dönt az Antenna Hungária (AH) Rt. vezetése arról, hogy melyik külföldi társasággal együtt pályázik az alternatív távközlési szolgáltatásra kiírt MKM-Tel pályázatra. A nyereségtervét várhatóan túlteljesítő AH új, angol nyelvű adások sugárzását tervezi az AM-mikro frekvencián a kiesettek helyett.

Mivel a British Telecom és az amerikai MCI fúzióját (a Concert Plc. létrehozását) az EU versenyszabályozó testülete után az amerikai igazságügyi minisztérium is jóváhagyta, várhatóan ez a távközlési gigász lesz az AH Rt. külföldi partnere az MKM-Tel tenderen. Az AH Rt. két szakaszban, alaptőke-emelésből kívánja finanszírozni a beruházást. A pályázati koncepciót, az üzleti tervet és a pénzügyi befektető megkeresését az AnTel Invest Kft. végzi (Figyelő, 1997/29. szám)

Máté István vezérigazgató múlt heti tájékoztatóján közölte: az első félév alapján várhatóan túlteljesíti a társaság az idei tervezett eredményét. Lapunknak elmondta, hogy az elmúlt időszakban először sikerült még az esztendő derekán szerződést kötni a Magyar Rádióval a sugárzási díjról és a (távközlési tevékenységet tartalmazó) modulációs költségekről. Mint ismeretes, 1994-ben és 1995-ben késő ősszel, 1996-ban pedig egyáltalán nem írtak alá szerződést. A mostani szerződés értéke meghaladja a hárommilliárd forintot. A vezérigazgató reményei szerint hamarosan aláírják a kereskedelmi televíziók műsorszórási szerződését is.

A műsorszóró alaptevékenységét érzékenyen érintette, hogy a CNN és a TNT/Cartoon Network műsort üzemeltető Turner Ltd. cég felmondta szerződését. Így az AM-mikro rendszerekből július 14-én eltűntek az említett adások. A régóta tervezett lépést a Turner azzal indokolta, hogy az AM-mikro rendszer nem teszi lehetővé az előfizetők, illetve a nézők számának pontos mérését. Az AH Rt. 130 ezer előfizetőről tud, a Turner legalább egymillióról – szerintük tehát a kettő közötti különbség adja a “zugnézők” táborát. Őri Andrástól, az AH Rt. szóvivőjétől megtudtuk: két héten belül lesz angol nyelvű műsor az AM-mikro előfizetői számára is.

Címkék: Hetilap: Röviden